Luitko jo tämän: Sä­de­sie­ni lymysi Oulun po­lii­si­ta­los­sa, po­lii­sin yk­si­näi­nen tais­te­lu päättyi äl­lis­tyt­tä­vään voit­toon kor­keim­mas­sa oi­keu­des­sa

Pääkirjoitus: Kou­lu-uh­kauk­set eivät koskaan ole hyvää "läp­pää"

Kalevan podcastit: Raksila on isojen muu­tos­ten edessä, mutta min­kä­lais­ten?

Kan­sa­lais­aloi­te hyök­käys­so­taa käyvien maiden kan­sa­lais­ten vii­su­mi­kiel­los­ta etenee edus­kun­taan

Aloite on kerännyt allekirjoituksia vauhdilla syyskuun puolivälistä lähtien.

Helsinki
Kansalaisaloite hyökkäyssotaa käyvien maiden viisumikiellosta etenee eduskuntaan. Arkistokuva.
Kansalaisaloite hyökkäyssotaa käyvien maiden viisumikiellosta etenee eduskuntaan. Arkistokuva.
Kuva: Jussi Leinonen

Kansalaisaloite hyökkäyssotaa käyvien maiden kansalaisten viisumikiellosta etenee eduskuntaan. Aloite keräsi tarvittavat 50 000 kannattajaa tänään päivällä.

Heinäkuun lopulla tehdyssä aloitteessa vaaditaan, että hyökkäyssotaa käyvien maiden kansalaisten pääsy Suomeen estetään epäämällä uusien viisumien myöntäminen ja peruuttamalla jo myönnettyjä viisumeja. Aloitteen mukaan tästä voitaisiin poiketa harkitusti "vain humanitäärisistä ja niihin rinnastettavista syistä".

Esimerkkinä aloitteessa mainitaan Viron, Latvian ja Liettuan viisumikiellot Venäjän kansalaisille.

Kansalaisaloite on kerännyt allekirjoituksia vauhdilla syyskuun puolivälistä lähtien, kun Suomen venäläisille myöntämistä viisumeista on käyty laajaa julkista ja poliittista keskustelua.

Kansalaisaloitteen tiedotteen mukaan aloite aiotaan toimittaa eduskuntaan niin pian kuin mahdollista.

Vääntö viisumiasiasta sai viime viikon perjantaina uuden käänteen, kun ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi valtioneuvoston antavan Venäjän kansalaisten maahantulon rajoittamista koskevan periaatepäätöksen. Viranomaiset voivat sen perusteella estää kokonaan turismin perusteella Suomeen pyrkivien liikkumisen, ja myös olemassa olevien viisumien suhteen harkinta tehdään uudelleen.

Linjauksen teki tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteiskokous eli niin sanottu tp-utva.

Päätös on tällä hetkellä valmistelussa. Haaviston mukaan venäläisten viisumeita koskevat rajoitukset voisivat astua voimaan tällä viikolla.