Mielipiteet: Hoi­ta­jat an­sait­se­vat pa­rem­paa – lisät eivät voi korvata pe­rus­palk­kaa

Pääkirjoitus: Kes­kus­tan syytä va­rau­tua vai­kei­siin edus­kun­ta­vaa­lei­hin

Sote-uudistus: Onko Oulussa val­mis­ta, kun 18 500 ihmistä vaihtaa ker­ral­la työ­paik­kaa?

Kän­ny­kän kanssa pääsee nyt vir­tuaa­li­mat­kal­le so­ta-ajan Ouluun

Ainolan lastentarhan rauniot pommituksen aiheuttaman palon jäljiltä kuvattuna toukokuussa 1940.
Ainolan lastentarhan rauniot pommituksen aiheuttaman palon jäljiltä kuvattuna toukokuussa 1940.
Kuva: Kalevan arkisto

Oulu sodissa Citynomadi-karttasovellus vie kuvalliselle matkalle sota-ajan Ouluun.

Pääosassa ovat talvisodan (30.11.1939−13.3.1940) ja jatkosodan (25.6.1941−19.9.1944) aikana otetut valokuvat.

Oulu sodissa -reitillä pääsee näkemään, miltä kaupungissa näytti ja miten toimittiin sotien aikana. Reitillä pääsee näkemään tutun kaupungin ja sen kadut ja rakennukset vihollisen pommikoneiden moukaroinnin jälkeen.

Sovellukseen ladatut valokuvat on taustoitettu historiateksteillä. Näin Oulun sota-aika avautuu niillekin, joille aihe ei ole entuudestaan tuttu. Lisäksi kohteisiin on merkitty lähteitä, joiden avulla aihepiiristä saa syventävää tietoa.

Pohjois-Pohjanmaan museon kuva-arkistossa, lähinnä valokuvaaja Uuno Laukan kokoelmassa, on mittava määrä sota-aikaan sijoittuvia valokuvia.

Osa kuvista on otettu rintamalla, jossa Laukka toimi TK-kuvaajana. Osa kuvista sijoittuu Ouluun, missä siviilit joutuivat osallisiksi sotatoimista, lähinnä pommitusten ja ilmahyökkäysten muodossa.

Paitsi siviilejä, näkyy sota-aikaisissa valokuvissa myös sotilaita. Oulussa toimi useita esikunta- ja huoltoyksiköitä. Talvisodan aikana kaupungissa oli yli 300 amerikansuomalaista ja noin 1 000 tanskalaista vapaaehtoista.

Tulipalo roihuaa ilmapommituksen sytyttämissä taloissa Oulussa. Kuvattu 22.2.1944.
Tulipalo roihuaa ilmapommituksen sytyttämissä taloissa Oulussa. Kuvattu 22.2.1944.
Kuva: Kalevan arkisto

Jatkosodan aikana oululaiseen katukuvaan toivat vaihtelua tuhannet saksalaiset sotilaat. Oulu oli tärkeä kauppakulkusatama, jonka kautta pohjoisen rintamille toimitettiin tavaraa ja sotavoimia.

Pohjois-Pohjanmaan museon kuva-arkiston kuvien lisäksi sovelluksessa on käytetty vapaassa käytössä olevia SA-Kuva -kuvia sekä sanomalehti Kalevan arkiston kuvia, joiden nykyinen sijaintipaikka on Museoviraston hallinnoima Journalistinen kuva-arkisto.

Mukana on myös Europeana-palvelusta löytyneitä ennen näkemättömiä kuvia tanskalaisista vapaaehtoisista Oulussa sekä Professori Kalle Päätalon arkiston kuvia.

Citynomadi on Suomessa kehitetty karttasovellus. Nomadi-reittejä löytyy ympäri maailmaa – aina kaupunkiympäristöistä luonnon rauhaan.

Reiteille pääsee nettiselaimen ja maksuttoman sovelluksen avulla.

Materiaalin on tuottanut Pohjois-Pohjanmaan museon museolehtori Arja Keskitalo.