Oulun budjetti: Näin kau­pun­gin­joh­ta­ja Seppo Määttä esittää käy­tet­tä­väk­si 650 mil­joo­naa euroa

Musiikki: Ou­lu­lais­per­heen kaikki jäsenet ovat kovia muu­si­koi­ta

Huoltajuus: Lap­sis­taan tais­tel­leen ou­lu­lai­si­sän uh­ka­sak­ko­vaa­ti­mus hy­lät­tiin

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

"Kan­na­tan ta­sa-ar­voa, mutta…”

Työpaikallani kävi meitä ”kouluttamassa” eräs asiantuntija aiheesta ”moninaisuuden ja tasa-arvon huomioiminen”.

Luento alkoi powerpoint-esityksellä, jossa ensimmäisenä oli lainaus Suomen laista, jonka mukaan ketään ei saa syrjiä sukupuolen, etnisyyden, seksuaalisen suuntauksen ynnä muun sellaisen perusteella. Kaikkia ihmisiä tulee kohdella tasa-arvoisesti.

Aloitus oli hieno ja olen tästä samaa mieltä. Kuitenkin huomasin nopeasti, että tässä ”koulutuksessa” ei siitä ollut kyse. Hän nimittäin kehotti meitä palkkaamaan vähemmistön edustajia. Hän siis kehotti meitä palkkaamaan ihmisiä näiden ihonvärin ja/tai seksuaalisen suuntautumisen perusteella ‒ ei siis kykyjen mukaan, jossa ihonvärillä tai seksuaalisella suuntautumisella ei ole väliä.

Tämä rikkoo tasa-arvon vaatimusta, mutta monikaan ei huomannut tätä ristiriitaa. Asiantuntija kun käsitteli lakia syrjinnän laittomuudesta ja kehotustaan em. palkkaukseen hyvin eri konteksteissa.

Lisäksi hän painotti sitä, että työpaikallemme pitäisi kutsua vähemmistön edustajia vierailulle, perustellen tätä sillä, että heitä ei meillä muuten paljon käy ‒ sivuuttaen sen tosiasian, etteivät myöskään kouluikäiset lapset tai monet vanhukset käy meillä. Kuitenkaan hän ei kehottanut meitä kutsumaan näitä ryhmiä vierailulle.

Eipä hän missään vaiheessa ottanut vanhuksia huomioon, vaikka tätä häneltä kysyttiinkin.

Sen sijaan hän painotti, että seksuaalivähemmistöt pitää ottaa paremmin huomioon esimerkiksi lisäämällä unisex-vessoja. Liimaamalla ”turvallinen tila” -tarroja ilmaisisimme kuulemma kaikille kannattavamme reilua kohtelua. Eli ketään meidän tiloissamme olevaa henkilöä, ihonväristä, sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta, ei saa kohdella huonosti, kuten haukkua.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.