Kadonneet: Suun­nis­tus­ki­sa sai uuden kään­teen, kun Mu­hok­sen met­säs­tä löytyi Kel­los­ta ka­don­nut nainen

Peruskoulu: Ou­lu­lais­opet­ta­ja kertoo, mikä kä­si­työn ope­tuk­ses­sa meni pieleen

Video: Bussi ajoi tör­keäs­ti päin pu­nai­sia Kai­jon­har­jus­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kanada on jää­kie­kon maail­man­mes­ta­ri – Nick Paul rat­kai­si voiton ka­na­da­lai­sil­le jat­koe­räs­sä, katso videot

Olkinuora torjuu Buntingin hyökkäystä.
Olkinuora torjuu Buntingin hyökkäystä.
Kuva: TOMS KALNINS

Kanada on jääkiekon uusi maailmanmestari. Loppuottelu ratkesi vasta jatkoerässä, kun Nick Paul iski kiekon ohi Suomen maalia vartioineen Jussi Olkinuoran.

Leijonien maaleista varsinaisella peliajalla vastasivat Mikael Ruohomaa ja Petteri Lindbohm.

1.erä

Leijonille tärkeä avausmaali MM-finaalissa! Ruohomaa iski turnauksen avausmaalinsa heittäytyen
Video: MTV

Kanada aloitti vahvasti, mutta Suomi pääsi ylivoimalle vajaan viiden minuutin pelin jälkeen. Jäähyä seuranneella ylivoimalla Leijonat ei ollut saada pakkopeliä päälle ollenkaan, mutta kaksiminuuttisen lopulla se onnistui. Vaisuhkot kisat pelannut Mikael Ruohomaa pääsi laukomaan hyvältä paikalta terävästi, mutta Kanadan maalivahti Darcy Kuemper sai torjuttua kiekon kulmaan.

Suomi sai välittömästi toisen pakkopelin edellisen päätyttyä. Toisella ylivoimalla Suomi sai vihdoin tulosta taululle, kun vaisut kisat pelannut ex-kärppä Mikael Ruohomaa pääsi iskemään avausmaalin maalin edustalta toisen vaisusti pelanneen pelaajan Oliwer Kasken syötöstä.

Leijonien ensimmäinen makuulta tehty maali oli juhlan paikka.
Leijonien ensimmäinen makuulta tehty maali oli juhlan paikka.
Kuva: TOMS KALNINS

Leijonat sai maalin jälkeen pelistä paremmin kiinni. Suomella oli loistava paikka kasvattaa johtoaan, kun puolustaja Olli Määttä pääsi vetämään loistavasta maalipaikasta, mutta Kanada selvisi tilanteesta.

Kanadalaiset käyvät ylikierroksilla – tästä rähinästä Leijonat jo kolmatta kertaa ylivoimalle
Video: MTV

Suomi pääsi erän kolmannelle ylivoimalle, kun Michael Bunting taklasi leijonakapteeni Marko Anttilaa, mutta pakkopeli ei tuonut tällä kertaa tulosta. Sen sijaan Kanada oli iskeä tasoitusmaalin alivoimalla Suomen sählätessä kanadalaisille ylivoimahyökkäyksen.

Lisämaaleja ei avauserässä nähty. Leijonat lähti erätauolle maalin johtoasemassa, vaikka kanadalaisilla oli omat paikkansa avata myös maalitili.

2.erä

Nyt pomppi Kanadalle! MM-finaali survaistiin tasoihin
Video: MTV

Suomi joutui heti toisen erän alussa kiperään tilanteeseen, kun Arttu Ruotsalainen ja Atte Ohtamaa saivat pikkukakkoset nopeaan tahtiin. Jäähyt kostautuivat, kun Maxime Contois pääsi iskemään tasoituksen leijonapuolustaja Miika Koiviston kevyistä estelyistä huolimatta maalin kulmalta.

Leijonat pääsi erän puolivälissä jälleen ylivoimalle, kun Owen Powers sai jäähyn korkeasta mailasta. Leijonien pakkopeli oli kuitenkin luokatonta. Suomi on päässyt pelaamaan finaalissa paljon miesylivoimalla, mutta pakkopeli on tökkinyt yhdestä maalista huolimatta pahasti.

Tolppa pelastaa Leijonat: "Se on kuin noiduttu"
Video: MTV

Kanada siirtyi erän lopulla jo hetkeksi johtoon, mutta videotarkistuksen jälkeen maali hylättiin paitsiona. Maalin haastosta menee iso sulka Suomen videovalmentajan piikkiin.

Maxime Comtois juhlisti tasoitusta 1-1.
Maxime Comtois juhlisti tasoitusta 1-1.
Kuva: TOMS KALNINS

Ottelun toinen erä oli Kanadan. Vaahteranlehtipaidat tasoittivat pelin ja olivat viittä vaille menossa jo johtoasemaan ottelussa. Suomelle jäi petrattavaa päätöserään, mikäli Leijonat mielii uusia maailmanmestaruutensa.

Päätöserään lähdetään tasatilanteesta 1-1, joten kolmannesta erästä on tulossa todellinen trilleri.

Jukka Jalosen Leijonansilmä tarkkana: Kanadan maali hylättiin!
Video: MTV

3.erä

Kanada aloitti myös päätöserän vahvasti ja Suomi oli heti pinteessä. Valkopaitaiset kanadalaiset pitivät pelissä niin kovaa tempoa yllä, että sinipaitaisilla suomalaispelaajilla oli vaikeuksia pysyä kyydissä.

Kanadan kova paine ei konkretisoitunut kuitenkaan maaleiksi. Vanha jääkiekkototuus iski taas: jos et itse tee, kaveri tekee kyllä.

Uskomaton käänne! Ensin Olkinuora on sohlata Kanadan johtoon – heti perään Lindbohm sivaltaa Leijonat johtoon
Video: MTV

Suomi iski reilun viiden minuutin pelin jälkeen toisen osumansa, kun avausmaalin tehnyt Ruohomaa toimitti kiekon päädystä viivaan, josta Kim Nousiainen jatkoi pelivälineen Petteri Lindblomille, joka tykitti tarkalla laukauksella kiekon Kanadan maaliin.

Suomi pelasi johtomaalin jälkeen hyvää peliä tasaviisikoin. Heti erän puolivälin jälkeen Leijonat joutuivat kuitenkin alivoimalle, kun Suomen molemmissa maaleissa mukana ollut Ruohomaa otti pikkukakkosen.

Ruohomaan jäähy kostautui, sillä Kanada iski tasoituksen tehokkaalla ylivoimallaan. Tilanteessa leijonakapteeni Marko Anttila ja puolustaja Ville Pokka eivät saaneet pelattua kahteen pekkaan kanadalaista pois pahanteosta.

Kanadan ykkösnyrkki rankaisee Leijonia ylivoimalla – ottelu tasan 2-2
Video: MTV

Varsinaisella peliajalla ei nähty enää lisäosumia, joten loppuottelu huipentuu kolmella kolmea vastaan pelattavaan jatkoerään. Yhden jatkoerän pituus on 20 minuuttia. Niiden välissä pidetään 15 minuutin tauko. Ensimmäistä kertaa käytössä olevalla jatkoeräformaatilla erätaukoa tuskin tarvitaan.

Jatkoerä

Leijonille karvasta kalkkia – Kanada vie MM-finaalin jatkoerässä
Video: MTV

Jatkoerän alussa Suomi oli aloitteellisempi. Anton Lundell murtautui vaaralliseen maalipaikkaan, mutta nuori hyökkääjä vedettiin tylysti mailalla kumoon. Jäähyä ei luonnollisesti vihelletty.

Lopulta Kanadan Nick Paul ratkaisi maailmanmestaruuden Kanadalle, kun vaahteranlehtipaidat saivat ylivoimahyökkäyksen.

Näin Kanada nappasi 27. maailmanmestaruutensa. Suomelle jäi käteen MM-historian yhdeksäs hopeamitali.

Kari Jalonen: "Onhan tämä todella karu loppu Leijonille"
Video: MTV
Asiantuntijat: Näistä Kanadan rikkeistä olisi pitänyt tuomita jatkoerässä jäähy – "Pilli oli jo taskussa, ei voi mitään"
Video: MTV