Kam­pus­pai­kan­nin vie ovelle, Oulun yli­opis­tol­la voi nyt suun­nis­taa kän­ny­kän avulla

Liikkuminen helpottuu Oulun yliopiston tiloissa, sillä käyttöön on otettu sisätilapaikannussovellus.

Liikkuminen helpottuu Oulun yliopiston tiloissa, sillä käyttöön on otettu sisätilapaikannussovellus. Oulu Campus Navigatorin voi ladata kännykkäänsä kuka tahansa, myös satunnainen vierailija.

Oulun yliopisto on tarjonnut melko taatun harhailukohteen etenkin ulkopuolisille. Edes professorit kun eivät suinkaan aina tiedä kertoa tulijalle, mikä kirjain merkkaisi lähintä ulko-ovea ennen tapaamista. Taksitkin ovat usein hukassa.

Projektipäällikkö Harri Kaikkonen esittelee sovellusta, jolla oman väen lisäksi kuka tahansa vierailija pääsee suunnistamaan Linnanmaan kampuksella.
Projektipäällikkö Harri Kaikkonen esittelee sovellusta, jolla oman väen lisäksi kuka tahansa vierailija pääsee suunnistamaan Linnanmaan kampuksella.
Kuva: Jukka Leinonen

Sisätilapaikannusta on ryhdytty kehittämään edessä olevan yhteiskampuksen takia. Yliopisto elää muutoksen kourissa, sillä ammattikorkeakoulun on määrä muuttaa humanistien aikaisempiin tiloihin pohjoispäädyssä.

– Halutaan lähteä kehittämään koko Linnanmaan kampusta ja sen tilankäyttöä tehokkaammin ja ihmisiä löytämään tiloja paremmin, kertoo projektipäällikkö Harri Kaikkonen Oulun yliopiston tietohallinnosta.

Paikannussovellus on ollut tarjolla kesästä alkaen. Viikon alussa sitä oli ladattu kännykkään lähes 1 800 kertaa.

– Aikataulullisesti oli tärkeää saada sovellus syksyksi opiskelijoiden käyttöön. Toivomme, että mahdollisimman moni kampuksen käyttäjä löytää tämän, Kaikkonen toteaa.

Nea-Maria Tauriainen on ensimmäisen vuoden opiskelija. Hänellä onkin sovellus ladattuna.

Suomen kielen opinnot aloittaneella on juuri kiire suomen kielen rakenteen luennolle. Navigointilaite vaatii auttaakseen tarkan osoitteen.

Ensiksi pitää siis kaivaa kännykästä luentosalin numero.

– En ole käyttänyt tätä sovellusta vielä paljon ollenkaan. Siis IT116. Aika hyvin näkyvät kaikki arkkitehtuurit, Tauriainen arvioi kännykän reittikuvaa.

Tarjotulla reitillä näyttää olevan isohko remonttialue.

– Pitää vissiin mennä ulkokautta, opiskelija toteaa.

Viestintä – ja osin sovelluskin – ovat vielä hieman vaiheissa.

Niinpä pääsisäänkäynnin tuntumassa ei vihjaista edes irtolapulla navigaatioavusta.

– Viestinnän ja tilapalveluiden kanssa on vielä sovittava, Kaikkonen toteaa.

Näyttö listaa paraatiovella kyllä päivän luentoaikataulut, mutta “tyhmä” yleiskartta ei kerro, missä tulija juuri nyt seisoo.

Senkin olisi määrä muuttua.

Kilpailutuksessa valikoitui ratkaisuksi Steerpath Oy:n bluetooth-pohjainen eli lyhyen kantaman radiotekniikkaa hyödyntävä paikannussovellus. Asennustyöt alkoivat viime keväänä.

Sovellus toimii matalatehoista signaalia lähettävien, niin sanottujen majakoiden avulla. Valkoisia, pienen kiekon näköisiä laitteita on kiinnitetty yliopiston käytävien kattoon jo 1 200 kappaletta.

Majakat lähettävät omaa identifiointikoodiaan sovelluksen karttapohjalle. Kaikkosen mukaan käyttäjän mobiilisovellus laskee sijainnin ja kulkureitin samalla tavalla kuin se lasketaan ulkotiloissa gps-pohjaisen satelliittiyhteyden avulla.

– Olemme pyrkineet kattamaan kaikki käytäväalueet. Tarkoituksenahan on löytää ovi, ei se mihin huoneen sisällä sijoittuu.

Kartta osoittaa selkeästi myös 12 kahvilaa sekä vessojen paikat.

Kaikkonen kertoo eksyneensä monta kertaa. Selville kun piti saada käytävien lisäksi sekin, mihin paikannusta ei yletetä.

Esimerkiksi työhuoneen haltijan nimeä tai tutkimusryhmiä ei sovellus kerro. Sovelluksen kautta ei myöskään seurata käyttäjien liikkumista kampuksella.

Kattoon 1 500 majakkaa

Oulu Campus Navigator on ladattavissa Android- ja iOS-kaupoista.

Linnanmaan kampus käsittää noin 150 000 neliötä. Kun ammattikorkeakoulun tilat valmistuvat, majakoita tulee olemaan noin 1 500 kappaletta.

Tavoitteena ohjata kohteeseen sisätilojen kautta.

Laajenee syksyn mittaan Kontinkankaalle.

Yhteiskampushanketta rahoittavat Pohjois-Pohjanmaan liitto, SYK ja Oulun yliopisto.

Kolmen vuoden aikana ylläpitoon käytetään noin 200 000 euroa.

Vastaavanlainen järjestelmä lienee käytössä vain Aalto-yliopistossa.

Tulossa on myös tilojen varaamiseen tarkoitettu sovellus.

Haasteena on karttapohjan ajantasaisuus.