Kamalat äidit saavat apua toi­sil­taan – elämä mur­ros­ikäi­sen kanssa on yhtä vuo­ris­to­ra­taa

Vertaistukea tarjoava NNKY:N Kamalat äidit -ryhmä auttaa jaksamaan teini-ikäisten lasten kanssa.

Virpi Laurila (vas.) ja Nina Ståhlberg ovat helpotuksekseen huomanneet Kamalien äitien kokoontumisissa, että murrosikäiset lapset saavat aikaan myllerrystä muissakin perheissä.
Virpi Laurila (vas.) ja Nina Ståhlberg ovat helpotuksekseen huomanneet Kamalien äitien kokoontumisissa, että murrosikäiset lapset saavat aikaan myllerrystä muissakin perheissä.
Kuva: Ester van Dam

Kun murrosikä iskee lapseen, se iskee samalla koko perheeseen. Tämän ovat omakohtaisesti kokeneet äidit Virpi Laurila ja Nina Ståhlberg. Ståhlbergillä ja Laurilalla on vähän eri-ikäiset lapset, mutta heille molemmille on ollut apua NNKY:n Kamalat äidit –vertaisryhmästä.

Ryhmässä teini-ikäisten lasten äidit pääsevät purkamaan tuntojaan. Sillä sitä vanhemmat tarvitsevat, kun elämän murrosvaihe iskee päälle täydellä teholla.

– Elämä nuoren kanssa on yhtä vuoristorataa, jossa ei ole tasaista hetkeä. Samalla ryhmässä pääsee kuulemaan millaisia keinoja toiset ovat kokeilleet. Samalla saa vinkkejä omaan perhe-elämään, jos ne toimisivat myös meillä, Laurila kertoo.

Ryhmässä käydään läpi äitien omaa jaksamista ja sitä, miten löytää keinoja nuoren kanssa elämiseen sekä rajojen hakemiseen. Samalla ryhmä on lisännyt ymmärrystä siitä, miten kannattaa reagoida, jos lapsi on erilainen nuori kuin itse on ollut.

– Jos on itse elänyt kiltin ja kuuliaisen nuoruuden, voi olla vaikea ymmärtää, että oma lapsi ei olekaan samanlainen. Se on paljon taistelua niistä rajoista. Samalla tässä itse on oppinut joustavuutta ja sitä, että on asioita joista voi neuvotella, Laurila summaa.

Molemmat äidit elävät uusperheissä, joten teinien lisäksi perheessä on myös pienempiä lapsia. Eri ikäisten lasten kanssa eläminen tuo oman lisänsä muutenkin vaativaan arkeen.

– Kun ryhmässä pääsi kuulemaan, että muilla on samanlaista, oli ensimmäinen tunne helpotus. Kamala äitihän on se, joka penkoo, haistelee ja kyseenalaistaa kerrotut tarinat, Ståhlberg sanoo.

Kamalat äidit

Vertaistukiryhmä kokoontuu Peltolassa Melleniuksen ryhmätalossa. Ilmainen vertaisryhmä vaatii osanottajilta sitoutumista.

Kokoontumiset 15.11., 29.11. ja 13.12. kello 16.30-18. Tapaamisia jatketaan kevätkaudella.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset osoitteessa nnky.oulu@co.inet.fi

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle ja se ilmestyy Oulun alueella torstaisin.