Kalevan ke­vät­seu­ran­ta: Oletko jo nähnyt harakan kun­nos­ta­van pe­sään­sä?

Lähde mukaan tutkimaan kevään edistymistä. Kerromme valoisan vuodenajan merkeistä luonnossa. Tee havaintoja ja lähetä kuvia.

Oksa nokassa lentävä harakka on varma kevään merkki.
Oksa nokassa lentävä harakka on varma kevään merkki.
Kuva: Ala-aho Pekka

Kevään etenemisen huomaa muuttolintujen saapumisesta, mutta myös tuttujen paikkalintujemme käytöksen muuttumisesta. Tali- ja sinitiaiset aloittavat laulukautensa ja saattavat jo tutkia linnunpönttöjä. Harakka alkaa maaliskuussa jo tositoimiin ja kunnostaa risupesäänsä. Oksa nokassa lentävä harakka onkin varma kevään merkki.

Harakka tekee pesänsä puuhun tai tiheään pensaaseen. Vainon vähennyttyä harakka on viime vuosikymmeninä siirtynyt pesimään lähiöihin, kaupunkien puistoihin ja jopa ydinkeskustan pihoihin. Esimerkiksi Oulun pesimälinnuston kartoituksessa 1990-luvun lopulla harakan todettiin pesivän lähes kaikkialla keskustassa.

Tämä saattaa antaa vaikutelman harakan yleistymisestä, mutta totuus on päinvastainen: Suomen harakkakanta on vähentynyt 2000-luvulla merkittävästi. Uusimmassa uhanalaismietinnössä harakka arvioitiinkin silmälläpidettäväksi.

Oletko nähnyt harakan jo kunnostavan pesäänsä? Millaisessa paikassa pesä on? Kerro havainnoistasi ja lähetä kuva verkkolomakkeen kautta tai numeroon 13222.