Kalevan ke­vät­seu­ran­ta: Kel­ta­sirk­ku ei muuta kauas – Oulussa on kuu­lu­nut kel­ta­sir­kun laulua jo pitkään

Tiistai toi tullessaan lumisateen aivan sääennusteen mukaisesti. Ruokintapaikoilla voikin olla nyt vilskettä, kun lumi peittää maan ja lumesta jo paljastuneet ruokailupaikat.

Lukija kuvasi keltasirkun viime sunnuntaina.
Lukija kuvasi keltasirkun viime sunnuntaina.
Kuva: Sirkka Rm

Tiistai toi tullessaan lumisateen aivan sääennusteen mukaisesti. Ruokintapaikoilla voikin olla nyt vilskettä, kun lumi peittää maan ja lumesta jo paljastuneet ruokailupaikat. Pihoilta voi löytyä punatulkkuja, mustarastaita, peippoja ja keltasirkkuja. 

Keltasirkku on niitä lintulajeja, joiden yksilöistä osa muuttaa talveksi etelämmäksi. Suomen rengastusatlas -teoksen mukaan Suomessa rengastetuista keltasirkuista on havaintoja muun muassa Ruotsista, Venäjältä ja Puolasta.

Suurin osa linnuista viettää kuitenkin talven Suomessa, mutta saattaa muuttaa maan sisällä jopa satoja kilometrejä. Ulkomaisten rengaslöytöjen määrä on vähentynyt viime vuosikymmeninä, mikä voi viitata keltasirkun muuttomatkan lyhentyneen.

Oulussa on kuulunut keltasirkun laulua jo useamman viikon ajan. Keskitalven suuret keltasirkkuparvet lienevät jo hajonneet ja linnut ovat suunnanneet reviireilleen.

Katso lukijoiden lähettämiä kuvia kevään etenemisestä.

Lähde mukaan tutkimaan kevään edistymistä. Kerromme valoisan vuodenajan merkeistä luonnossa. Tee havaintoja ja lähetä kuvia Kalevan verkkolomakkeella tai numeroon 13222.