Valokuvaaja Kati Leinonen kuvasi kaksi vuotta hevoselämää Äimärautiolla – syntyi kirja ja näyttely

Valokuvaaja Kati Leinonen hevosensa Maisan kanssa Äimäraution rauhallisissa tunnelmissa. KUVA: Ester van Dam
Kale! 27.9.2018 18:20
Anna Pesonen-Smith

Kun oululainen valokuvaaja Kati Leinonen, 44, palasi lapsuutensa harrastuksen pariin Äimärautiolle, hän tarkkaili uljaiden eläinten ja hevosharrastajien yhteiseloa monelle tutulla alueella Äimärautiolla yli kahden vuoden ajan. Niin sai alkunsa Äimärautio-näyttely ja kirja.

– Hevosilla on vain tämä hetki, johon ihmisenkin on niiden seurassa keskityttävä. Siten on mahdollista rakentaa yhteys eläimen kanssa. Läsnäolon lisäksi voi oppia myös yhteenkuuluvuudesta, kun hevosjoukkoa seuraa etäältä, Leinonen kertoo.

Lähimmäksi hän on päässyt omia hevosiaan, joilla hän on myös kilpaillut menestyksekkäästi kouluratsastuksessa. Nykyisen ratsunsa Riviera Maisanin eli Maisan kanssa Leinonen voitti kesällä 2018 muun muassa nuorten hevosten Pohjois-Suomen mestaruuden.

Leinonen aloitti ratsastuksen Äimärautiolla samana vuonna, kun hän meni kouluun. Nuorena aikuisena harrastuksessa tuli yli vuosikymmenen mittainen tauko.

Oulun Lyseon lukion kuvataidepainotteisen linjan jälkeen Leinonen lähti Englantiin au pairiksi ja hänen piti olla vuosi pois Suomesta. Uudessa maassa löytyi kuitenkin valokuvaus, jota Leinonen jäi opiskelemaan.

– Nykyään lapsia viedään harrastuksesta toiseen suorittamaan. Nuoruudessani tallille pyöräiltiin pitkiä matkoja. Kilometrit tai pakkanen eivät haitanneet, kun päällä oli isän pilkkihaalari. Ratsastustunti oli vain kerran viikossa, muuten tallille mentiin viettämään aikaa ja hoitamaan hevosia, Leinonen miettii ajan muutosta.

Ensimmäiset Leinosen opettajat Äimäraution tallilla olivat pienikokoiset shetlanninponit Tarzan ja Bölle. Tallille kuljettiin saappailla siirtolapuutarhan kautta tai oikaistiin siltatyömaan poikki. Aikuisena Leinonen asettui takaisin synnyinkaupunkiinsa ja löysi hevosharrastuksen uudelleen – samassa paikassa kuin hän lapsena aloitti.

Kati Leinosen Äimärautio-näyttely on esillä Valokuvataiteen museossa Helsingissä 11.11.2018 asti ja avataan Oulun taidemuseossa 15.6.2019. Äimärautio-kirja ilmestyy lokakuussa.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle ja se ilmestyy Oulun alueella torstaisin.

MAINOS

Kommentoi

Varmasti mielenkiintoinen näyttely, hevosia oli ennen sukulaisillakin, Hankasalmella ja muualla. Ilman ahkeria työhevosia olisi monet pellot jääneet kyntämättä ja hyödyntämättä, ainakin olisi tarvittu väkeä vielä enemmän, jolloin uuden kehittäminen, yms osaaminen, olisi meillä paljon huonommalla mallilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:28
Kultaleijonat saapuivat Suomeen! "Mörkölennosta" ensimmäisenä pelaajana astui ulos Mörkö-Anttila itse
16:07
Oulun viestintäjohtajalle annettiin huomautus hänen Facebookissa julkaisemastaan "lesta"-kuvasta – Salmi: "Harkintakykyni petti"
16:04
Näkökulma: Sitra kutkuttaa Kataista sittenkin - yliasiamies vartioi satojen miljoonien eurojen tasetta
16:01
Oulun Heinäpäästä löytyy Mörkökivi – tuleeko paikasta kiekkofanien vaelluspaikka?
15:54
Jukka Jaloselle ehdotettiin jo patsasta Helsinkiin, jää ainakin vielä toistaiseksi toteutumatta
15:17
Moni maakunta jää ilman omaa meppiä kun Helsinki ja Keski-Suomi rohmusivat EU-päättäjiä – vihreät oli taas Helsingin suosituin
15:12
Sarjanäpistelijä iski Kajaanissa – Poliisi: alkoholijuomien näpistelyt lisääntyvät kohti kesää
39
Leijonien voitto keräsi oululaiset torille – "Mörkö"-huudot ja Maamme-laulu kaikuivat Oulun yössä
32
Pohjois-Suomi jäi ilman euroedustajaa – Mirja Vehkaperä on Oulun vaalipiirin äänikuningatar, mutta äänet eivät riittäneet Brysseliin asti
20
Soutuvenepaikat kortilla Oulussa – moni haluaisi venepaikan jokisuistosta, mutta niitä ei ole tarjolla
19
Eurovaalien tulos selvillä: Kokoomus suurin puolue, vihreät nousi toiseksi – ääniharavina Eero Heinäluoma ja Ville Niinistö
19
Oululaiset eurovaaliehdokkaat vaihtelevissa tunnelmissa - Mirja Vehkaperä: "Mitään en tekisi toisin"
17
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
13
Hawkit saattavat Suomen kultajoukkueen kotimaan kamaralle, Ilmasotakoulussa nautitaan mörkömunkkeja – IL: Leijonien lento pahasti myöhässä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Saamei

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Propsit Mikolle. Jostakihan se pitää tuota "likapyykkiä" ruveta purkamaan. Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image