Valokuvaaja Kati Leinonen kuvasi kaksi vuotta hevoselämää Äimärautiolla – syntyi kirja ja näyttely

Valokuvaaja Kati Leinonen hevosensa Maisan kanssa Äimäraution rauhallisissa tunnelmissa. KUVA: Ester van Dam
Kale! 27.9.2018 18:20
Anna Pesonen-Smith

Kun oululainen valokuvaaja Kati Leinonen, 44, palasi lapsuutensa harrastuksen pariin Äimärautiolle, hän tarkkaili uljaiden eläinten ja hevosharrastajien yhteiseloa monelle tutulla alueella Äimärautiolla yli kahden vuoden ajan. Niin sai alkunsa Äimärautio-näyttely ja kirja.

– Hevosilla on vain tämä hetki, johon ihmisenkin on niiden seurassa keskityttävä. Siten on mahdollista rakentaa yhteys eläimen kanssa. Läsnäolon lisäksi voi oppia myös yhteenkuuluvuudesta, kun hevosjoukkoa seuraa etäältä, Leinonen kertoo.

Lähimmäksi hän on päässyt omia hevosiaan, joilla hän on myös kilpaillut menestyksekkäästi kouluratsastuksessa. Nykyisen ratsunsa Riviera Maisanin eli Maisan kanssa Leinonen voitti kesällä 2018 muun muassa nuorten hevosten Pohjois-Suomen mestaruuden.

Leinonen aloitti ratsastuksen Äimärautiolla samana vuonna, kun hän meni kouluun. Nuorena aikuisena harrastuksessa tuli yli vuosikymmenen mittainen tauko.

Oulun Lyseon lukion kuvataidepainotteisen linjan jälkeen Leinonen lähti Englantiin au pairiksi ja hänen piti olla vuosi pois Suomesta. Uudessa maassa löytyi kuitenkin valokuvaus, jota Leinonen jäi opiskelemaan.

– Nykyään lapsia viedään harrastuksesta toiseen suorittamaan. Nuoruudessani tallille pyöräiltiin pitkiä matkoja. Kilometrit tai pakkanen eivät haitanneet, kun päällä oli isän pilkkihaalari. Ratsastustunti oli vain kerran viikossa, muuten tallille mentiin viettämään aikaa ja hoitamaan hevosia, Leinonen miettii ajan muutosta.

Ensimmäiset Leinosen opettajat Äimäraution tallilla olivat pienikokoiset shetlanninponit Tarzan ja Bölle. Tallille kuljettiin saappailla siirtolapuutarhan kautta tai oikaistiin siltatyömaan poikki. Aikuisena Leinonen asettui takaisin synnyinkaupunkiinsa ja löysi hevosharrastuksen uudelleen – samassa paikassa kuin hän lapsena aloitti.

Kati Leinosen Äimärautio-näyttely on esillä Valokuvataiteen museossa Helsingissä 11.11.2018 asti ja avataan Oulun taidemuseossa 15.6.2019. Äimärautio-kirja ilmestyy lokakuussa.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle ja se ilmestyy Oulun alueella torstaisin.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Varmasti mielenkiintoinen näyttely, hevosia oli ennen sukulaisillakin, Hankasalmella ja muualla. Ilman ahkeria työhevosia olisi monet pellot jääneet kyntämättä ja hyödyntämättä, ainakin olisi tarvittu väkeä vielä enemmän, jolloin uuden kehittäminen, yms osaaminen, olisi meillä paljon huonommalla mallilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

34
Viljelytukea saavat tilat vähentyneet tuhannella – yhteensä viljelytukia maksettiin Suomessa viime vuonna yli 1,7 miljardia euroa
30
Kalen! kalluppi: Syökkö nää lihhaa?
15
Kotia ei vain löydy – onko luottotietonsa menettänyt huono ihminen? Lukijalta
11
Eläkeläiset osoittivat mieltään Pudasjärvellä pankin käteisnostojen rajoittamisesta – käteistä saa jatkossa vain neljän tunnin ajan viikossa
10
Nokian yt-neuvottelut päättyivät, Oulusta irtisanotaan noin 70 työntekijää
10
Pohjois-Suomen syntyneiden elämää on seurattu yli 50 vuoden ajan – "Meillä on valtava tietovaranto, josta voidaan louhia erilaisia asioita"
9
Jussi Jokinen ymmärtää Tero Lehterän huolen – painepelit houkuttelevat pelaajia enemmän kuin tyhjennysmyynnit

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia luoteistuuli on voimakasta aamuyöllä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli muuttuu huonoksi illasta alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image