Aapo Rautiosta tulee Thunderbolt, kun hän hen­ki­hie­ve­ris­sä ja hikipäissään aikoo antaa lavalla 120 prosenttia itsestään

Pieni jännitys ennen lavalle nousua kuuluu ilmakitaristi Aapo Raution mielestä asiaan. Se kertoo vain siitä, että karsintoihin osallistuja on tosissaan. KUVA: Ester van Dam
Kale! 22.8.2019 16:35
Anna Pesonen-Smith

Oululainen Aapo Rautio, 19, astuu tänä iltana lavalle Ilmakitaransoiton MM-kilpailujen Mustien Hevosten karsinnassa. Kerta ei ole ensimmäinen, vaan yhteensä kolmas.

Rautio osallistui ensimmäistä kertaa kisaan vain 10-vuotiaana, vuonna 2010. Päälleen hän oli pukenut AC/DC:n Angus Youngin pukeutumistyylin mukaisen mustan pikkutakin ja shortsit. Biisinä oli bändin Whole Lotta Rosie ja Raution esiintyjänimenä ”Little Angus”.

Silloin hän pääsi myös huiman jännittävään finaaliin. Viime vuonna, toisella osallistumiskerrallaan seula oli tiukempi.

– Ensimmäisellä kerralla olin varmasti yleisön silmissä söpö pieni lapsi, jolla oli asenne kohdillaan. Nyt aikuisena ei ole tällaista ehkä epäreiluakin asetelmaa, vaan pitää antaa kaikkensa, että pärjäisi, Rautio vertaa kokemuksia keskenään.

Onnistuneelta ilmakitaristilta vaaditaan Raution mielestä uskottavuutta ja kestävyyttä. Yleisölle pitää välittää tunne, että lavalla on maailman suurin rokkitähti, joka esiintyy maailman suurimmalla keikalla.

– Lavalla pitää antaa itsestään 120 prosenttia. Jos ei ole esityksen jälkeen hikipäissään ja henkihievereissään, ei ole antanut kaikkeaan, Rautio kuvailee.

Muuten ilmakitarointi on Raution mukaan ikään kuin fiilispohjaista tanssia, jossa imitoidaan soittoa. Kuvitteellista instrumenttia voi väännellä ja käännellä – toisin kuin oikeassa kitaransoitossa, jota sitoo fysiikan laki.

Osa kilpailijoista riehuu lavalla siihen malliin, että yhtään heikkokuntoisempaa meinaa uuvuttaa jo pelkkä katsominen. Silti Raution mukaan uskottavuuden yleisön silmissä voi saavuttaa muutenkin kuin villisti hyppimällä – vanhemmilla osallistujilla on ollut kisassa tällaista karismaa.

Yksi asia on Raution mukaan erityisen tärkeä esiintymisessä: mietinnän paikkaa ei saisi tulla lavalla eteen.

– Esityksen on hyvä olla fiilispohjalta, mutta kuitenkin varmaksi harjoiteltu, Rautio toteaa.

Hän on lähtenyt aikuisiällä hakemaan ”Thunderbolt” -esiintyjänimellään omaa tyyliä ja lavapersoonaa.

Ilmakitaransoiton MM-kilpailujen Mustien Hevosten karsinta Viihdemaailma Ilonassa torstaina 22.8. kello 22 alkaen. Vapaa pääsy.

Ilmakitaransoiton MM-kilpailujen finaali Rotuaarin aukiolla pe 23.8. klo 20-22.15.Vapaa pääsy.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle.

MAINOS

Kommentoi

Kuten kitaran soitto, ilmakitaran soitto on taitolaji. Kuulostavat kyllä erilaisilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image