Oulu: Katso, mistä löytyy Oulun seit­se­män ou­doin­ta muis­to­merk­kiä

Väkivaltarikokset: Hei­nä­pään tapon yritys oli miehen ja naisen välinen vä­ki­val­tai­nen riita

Valmistuneet: Katso am­mat­tiin val­mis­tu­nei­den ni­mi­lis­to­ja

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ka­la­jo­ki­nen puun­ja­los­tus­yh­tiö Jun­nik­ka­la Oy ra­ken­taa uuden sahan Ouluun – in­ves­toin­te­ja 70 mil­joo­naa euroa ja työl­lis­tä­vä vai­ku­tus 270 ih­mi­sel­le

Kalajokinen puunjalostusyhtiö Junnikkala Oy kertoo suunnittelevansa uuden sahayksikön rakentamista Ouluun. Uuden sahan rakentaminen aloitetaan 2022 ja sen määrä on valmistua vuoden 2023 loppuun mennessä, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Sahan arvoksi kerrotaan 70 miljoonaa euroa ja se on yhtiön mukaan sen 60-vuotisen historian suurin investointi. Junnikkalan tuotantolaitokset toimivat entuudestaan Kalajoella ja Oulaisissa.

– Uusi saha vahvistaa Junnikkalaa yhtiönä vastaamaan tulevaisuuden hiilineutraalin rakentamisen haasteeseen. Oulun saha tukee kestävän kasvun strategiaamme, ja teemme pitkäjänteistä työtä tulevaisuuteen. Uudella sahalla käytetään uusinta teknologiaa sahauksessa, mikä mahdollistaa uusiutuvan raaka-aineen maksimaalisen hyödyntämisen tuotannossa, toimitusjohtaja Kalle Junnikkala kommentoi tiedotteessa.

Junnikkala-yhtiö kertoo, että investointi pyritään tuottamaan mahdollisimman korkealla kotimaisuusasteella ja mahdollistaen tulevaisuuden investoinnit jatkojalostuksessa. Investointi kasvattaa Junnikkala Oy:n kokonaistuotantomäärän 750 tuhanteen kuutioon saha- ja höylätavaraa vuodessa.

Investoinnin arvioidaan nostavan yhtiön liikevaihdon 250 miljoonaan euroon vuodessa. Ouluun rakennettavan sahan tuotannosta noin 90 prosenttia tullee menemään vientiin noin 50 maahan Oulun satamasta ja muista lähialueen satamista.

Rakennettavan sahan tuotantokapasiteetti olisi 300 000 kuutiota valmista sahatavaraa vuodessa, johon käytettäisiin vuodessa noin 650 000 kuutiota raaka-ainetta. Raaka-aineesta 80 prosenttia on mäntyä ja loput kuusta.

Junnikkala Oy arvioi sahan rakentamisen työllistävän 300 henkilöä, ja käynnistyessään sahan työllistävän suoraan noin 70 henkilötyövuotta ja välillisesti 200 henkilötyövuotta. Tällä hetkellä yhtiö työllistää suoraan 150 henkilöä ja välillisesti noin 200 ihmistä.

Tulevan sahan myötä Junnikkala Oy työllistäisi suoraan ja välillisesti yhteensä yli 600 henkilöä.