Kaksio kuu­si­kym­men­lu­vun tun­nel­mis­sa löytyy ker­ros­ta­los­ta Hei­nä­pään ja Li­min­gan­tul­lin rajalta

Pidätkö 1960-luvulle tyypillisistä asuntopohjista, mutta haluaisit silti asua vastarakennetussa kohteessa ilman vanhan talon mukanaan tuomia remonttihuolia? Tilaisuutesi on tullut Heinäpään ja Limingantullin rajaseudulla.

-

Asunto Oy Oulun Pilkku. Bonava Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Lukkaroinen Oy. Asunto A 22, 2h+k, 52,5 neliötä. Mh. 50 923 euroa (vh. 169 923 euroa).

Valjaspuiston kortteli Heinäpään ja Limingantullin rajaseudulla koostuu neljästä noppatalosta ja pitkästä Limingantien varteen sijoittuvasta muurimaisesta massasta, joka käsittää neljä erillistä, pääasiassa vuokra-asumiseen tarkoitettua taloyhtiötä.

Korttelin rakentamisessa ollaan noin puolimatkassa, sillä Pilkun lisäksi tulossa on vielä kaksi muuta noppaa ja muurin viimeinen palanen.

Kun rakentamisen volyymi on tätä luokkaa, on kaupunkikuvallinen muutos muun muassa moottoripyörätarvikkeita, huonekaluja ja menovettä myyvien yritysten tyyssijasta asuinkerrostalokortteliksi varsin merkittävä, eikä keskustan eteläinen portti ole enää entisensä.

Hevoslaitumet, joihin alueen nimistö juontaa juurensa, ovat kaukainen muisto vain.

Korttelin lounaiskulmaan rakennettavaa Pilkkua reunustavat niin autoramppi kuin pihalle sijoittuvat autopaikatkin, joten alimpien kerrosten näkymissä ei ole kehumista. Ylimpiin kerroksiin muuttaville on kuitenkin tarjolla kaupungin ja tehtaan siluettia, ehkä suistomaisemaakin.

Kahdeksan asuinkerrosta ja 43 uutta asuntoa on maltillinen määrä siihen nähden, että välittömään lähiympäristöön on suunnitteilla jo valmistuneen Puistovahdin kaveriksi lisää korkeaa rakentamista.

Tarjolla on toinen toistaan erikoisempia moderneja ratkaisuja ja lisäksi yksi mielenkiintoinen tuulahdus menneisyydestä.

-

Pidätkö 1960-luvulle tyypillisistä asuntopohjista, mutta haluaisit silti asua vastarakennetussa kohteessa ilman vanhan talon mukanaan tuomia remonttihuolia? Tilaisuutesi on tullut, eikä se välttämättä kerrostalorintamalla myöskään toistu ihan pian.

Tästä asunnosta löytyy siis ihan oikea ruokapaikallinen keittiö, jollaisia ei 2010-luvun kerrostaloasunnoissa juuri olla nähty. Myös huoneiston neliömäärä lähentelee lukemaa, jota muutamia vuosikymmeniä sitten pidettiin kaksiolle optimaalisena.

Lyhyen ajan sisällä myyntiin tulleista kohteista vastaavia eli kohtuullisen hyvällä pohjalla varustettuja reilun kokoisia kaksioita on löytynyt vain muutama, joten mieluisasta poikkeuksesta on kyse.

Pohja on suhteellisen toimiva sellaisenaan ja säilytystilaakin löytyy runsaasti. Makuuhuoneen kokoon nähden olohuone on pieni, mutta toisaalta tämä mahdollistaa sen, ettei työpisteen tarvitse olla näkösällä olohuoneen nurkassa.

Naulakkokaluste piilottaa häveliäästi kulkuyhteyden kylpyhuoneeseen, mutta vieläkin fiksumpaa olisi ollut avata kylppäri eteiseen ja yrittää mahduttaa narikka ulko-oven vasemmalle puolelle – silloin olohuone suurenisi ja käytäväsokkelonkin määrä vähenisi olennaisesti.

Kylppärissä vakiopulma, ettei pöntöltä yllä kurottamaan lavuaarille, on ratkaistu erillisellä bideesuihkulla. Sen käytännöllisyys lienee pieni kysymysmerkki, joka punnitaan asuessa.

Alueen yleiseen tasoon nähden asunnon hinta on varsin kohtuullinen. Kohde sijaitsee kuitenkin vuokratontilla, joka nostaa asumiskuluja ja toisaalta tontin lunastushinta pompauttaa huoneiston todellisen kokonaishinnan yli 200 000 euron.