Kak­si­ker­rok­si­nen talo ra­ken­net­tiin meren ran­nal­le

Kolmilapsisen perheen uusi hirsitalo täyttää heidän kaikki asumiseen liittyvät toiveet

Muuttolintujen paluuta seurataan päivittäin tähän aikaan keväästä.
Muuttolintujen paluuta seurataan päivittäin tähän aikaan keväästä.

Meren rannalla komeilee kaksikerroksinen hirsitalo. Nyt parhaaseen lintujen paluumuuton aikaan Mikko Laitinen kiikaroi lastensa Ottiilian (8 v.), Auliksen (4 v.) ja Amalian (1 v.) kanssa suurien ikkunoiden ääressä tulokkaita. "Aika lailla tuleekin päivystettyä."

Kolmilapsisen perheen talo on muunnos Finnlamellin perusmalleista. "Arkkitehti suunnitteli tälle tontille ja meidän tarpeisiimme sopivan talon. Tehtaan kirvesmiehet tekivät talon aivan valmiiksi. Kuusi kuukautta kului talon valmistumiseen, kun perustus oli valettu."

Perheen omat lähtökohdat on otettu huomioon myös huonejaossa. Lapsiperheessä tarvitaan iso vaate- ja kodinhoitohuone, koska tiedossa on jatkuva pyykkisouvi.

Samoin perhe halusi suuren oleskelutilan. "Lapsilla pitää olla tilaa telmiä. Lapsuudenkotini oli vanhassa koulussa ja sielläkin lapset ja vanhemmat viettivät aikaa yhdessä."

Taloon valittiin rossipohja sen tuulettavuuden takia ja lämmitykseksi vesikiertoinen lattialämmitys. Puukeskuslämmitys toteutuu puolen metrin mittaisilla haloilla.

Oulun ammattikorkeakoulun tekninen yksikkö on tutkinut talon 20-senttisen lamellihirren rakennetta.

"Aika kylmä talvi on ollutkin ja olemme saaneet kokemusta. Hirsitalomme on todettu passiivitalon ilmatiiviyskriteerit täyttäväksi ja energialuokka on A. Vaikka energiakriteerit tiukentuvat, niin tämän vahvuinen hirsi täyttää nekin", Laitinen jatkaa.

Talon suhteen perheellä on onnellinen tilanne. Lapset eivät enää sairastele kuten edellisessä kodissa ensimmäisen vuoden asumiskokemuksen perusteella.

Laitiset pyysivät Pekka Alalääkkölää suunnittelemaan talon sisäosat. Yläkerrassa on käytetty runsaasti tapettiseiniä ja alakerrassa hirttä on jätetty enemmän esiin.

Kuusipuusta tehty hirsi on pienioksaisempaa ja pysyy mäntyä vaaleampana vanhetessaankin. Sen takia Laitiset valitsivat taloonsa kuusipuun männyn sijaan.

Oleskelutilan yksi seinä on maalattu rauhallisen harmaaksi ja sopii erinomaisesti varaavan takan ja leiden väreihin.

Yläkerrassa on vahattu mäntylattia ja olohuoneeseen valittiin ohutpuulattia. Kosteissa tiloissa on käytetty laattaa. "Puinen lattia valittiin sen hengittävyyden takia", talon isäntä on miettinyt.

Keittiön yläkaapit ovat etsattua lasia ja kaapistojen välitilaan on valittu myös lasilevy.

Muutoin moderniin keittiöön on hankittu puuliesi, jota usein käytetään ruoanvalmistukseen, mutta samalla se antaa myös lämpöä alakertaan.

Ruokailutilan kahden seinän suuret ikkunat tuovat luonnon ja meren sisälle.

Sauna väritys tuo mieleen savusaunan. Lasinen väliseinä erottaa sen pesutiloista ja porealtaasta, joka on lapsilla jatkuvassa käytössä.