Kolumni: Se tärsky oli lo­pet­taa pyö­räi­lyn al­kuun­sa, mutta toisin kävi

Kaksi ky­pä­rä­tön­tä nuorta vii­let­ti säh­kö­pot­ku­lau­dal­la melkein seit­se­mää­kymp­piä po­lii­sin tutkaan – Ko­mi­sa­riol­ta vakava viesti van­hem­mil­le

Sähköpotkulautoja Oulussa. Kuvan laudat tai Lime-vuokrausyhtiö eivät liity tapaukseen.
Sähköpotkulautoja Oulussa. Kuvan laudat tai Lime-vuokrausyhtiö eivät liity tapaukseen.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Poliisi kertoo tavanneensa kävely- ja pyöräilyväylällä Lohjalla elokuun lopulla nuoren pojan todella kovaa vauhtia ajaman sähköpotkulaudan.

Poliisi mittasi menopelille tutkalla nopeudeksi peräti 67 kilometriä tunnissa.

– Sähköpotkulautaa kuljettaneen alaikäisen nuoren lisäksi kyydissä oli toinen nuori, joka istui potkulaudan astinlaudalla. Kummallakaan heistä ei ollut suojakypärää, poliisi kertoo tiedotteessa.

Pysäytyksen jälkeen poliisi koeajoi laudan ja selvisi, että se ylsi kahdeksankympin huippunopeuteen.

− Kyseistä vauhtia ajaminen sähköpotkulaudalla muun liikenteen seassa on paitsi kiellettyä myös hengenvaarallista niin kuljettajalle itselleen kuin muille tienkäyttäjille, sanoo komisario Hannu Kontola.

Lautailijan alaikäisyyden takia rikosilmoitus kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta ja ajoneuvorikkomuksesta ei etene rikostutkintaan. Poliisi kertoo kuitenkin puhuttaneensa molemmat nuoret, ja tapahtuma sekä ajoneuvon asianmukaisen käytön tavat käytiin läpi kaksikon vanhempien kanssa.

– Vanhempien on hyvä tiedostaa, että antamalla viritetyn sähköpotkulaudan nuoren käyttöön voi syyllistyä kulkuneuvon luovuttamiseen kortittomalle henkilölle.

Poliisi toteaa tiedotteessaan, että erilaisia sähköpotkulautoja on myynnissä paljon. Osan kerrotaan jo myynti-ilmoituksessa kulkevan tapauksen laudan tavoin jopa 80 kilometriä tunnissa.

− Sanomattakin on selvää, että tällaisilla ei ole mitään asiaa yleiselle tiealueelle. Asia on yleensä myynti-ilmoituksen lopussa kuitattu lisämerkinnällä, ettei laite sovellu tieliikenteessä käytettäväksi, Kontola kertoo.

Sähköpotkulaudan maksiminopeus saisi olla 25 kilometriä tunnissa, jotta sillä voi laillisesti ajaa tiellä rekisteröimättä. Näihin sovelletaan pyöräilijöiden liikennesääntöjä.

Yli 25 kilometriä tunnissa kulkevat sähköpotkulaudat taas luokitellaan valvonnassa kulkunopeuden mukaan joko mopoiksi tai moottoripyöriksi.

Lohjan tapauksen kaltaiset, yli 65 kilometriä tunnissa kulkevat sähköpotkulaudat luokitellaan valvonnassa moottoripyöriksi, jotka tulee rekisteröidä tieliikennekäytössä. Se taas edellyttää, että laite on tyyppihyväksytty joko mopoksi tai moottoripyöräksi.

Poliisilla onkin vanhemmille vakava viesti.

− Älkää ostako lapsillenne mitään sähkökulkuneuvoa, joka kulkee jo lähtökohtaisesti yli 25 kilometriä tunnissa, jos ette ole varmoja siitä, missä sillä ajellaan. Muistutuksena myös se, että erilaisia sähkökulkuneuvoja on helppo virittää, ja laillisen saa laittomaksi hyvin nopeasti. Kehotan vanhempia valvomaan säännöllisin väliajoin hankitun laitteen kulkunopeutta, Kontola painottaa tiedotteessa.