-

Kai­vos­la­ki uu­dis­tuu, tuleeko maan­omis­ta­jal­le ra­ha­kor­vaus­ta myös va­rau­sa­jal­ta? "Ul­ko­puo­lel­le jäävät kiin­teis­tön­omis­ta­jat ovat hei­kom­mas­sa ase­mas­sa"

Tilaajille
Tilaajille

Lisääntynyt kiinnostus Suomen malmivaroja kohtaan on lisännyt keskustelua kaivosalan, muiden elinkeinoalojen ja ympäristön eduista. Niiden yhteensovittaminen työllistää yritysten väkeä, viranomaisia ja kansalaisia.

Kaivoslain uudistustyö on loppuvaiheessa. Lakiesitys on tavoitteena tuoda lausuntokierroksen ja viimeistelyn jälkeen eduskuntaan joulukuussa. Nykyinen kaivoslaki on vuodelta 2011.

– Kaivosalueen ja malminetsintäalueen sisälle jäävien maanomistajien oikeuksia kaivoslain mukaisessa lupamenettelyssä ollaan lakimuutoksella vahvistamassa. Oikeudet ovat jo nykyisellään vahvat, sanovat kaivosasioiden ryhmäpäällikkö Terho Liikamaa ja ylitarkastaja Ilkka Keskitalo Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta Tukesista Kaleva Medialle.

– Kaivosalueen ulkopuolelle jäävät kiinteistönomistajat ovat heikommassa asemassa, eikä heidän asemaansa ole tulossa muutoksia.

Maanomistajalle kuuluu hänen maa-alueensa mineraaleineen vain kallioperään asti.

Lue Digiä _0,25 € / viikko_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.