Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Kolumni: Kas­vaa­ko Teams-opis­ke­li­jois­ta it­se­op­pi­nei­ta hui­ja­rei­ta?

Luitko jo tämän: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Kai­vos­al­taat ovat aina haas­teel­li­sia, sanoo tutkija Anne Tuomela Oulun yli­opis­tos­ta

Droonikameralla voidaan paljastaa muutoksia 10 senttimetrin tarkkuudella. Rikastushiekka-altaiden kuivatusjärjestelmät ovat osoittautuneet ongelmallisiksi. Ilman kaivoksia ei tulla toimeen, joten tutkimuksen rahoitus olisi turvattava.

Anne Tuomelan taustalla Oulun yliopiston Saalastinsalissa on Shoji Katon teos Golden Compositions, jossa on käytetty Laivan kaivoksen kairasydämiä.
Anne Tuomelan taustalla Oulun yliopiston Saalastinsalissa on Shoji Katon teos Golden Compositions, jossa on käytetty Laivan kaivoksen kairasydämiä.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Oulun yliopiston rakennus- ja yhdyskuntatekniikan tutkinto-ohjelman johtaja Anne Tuomela on tutkinut käytännössä sitä, miten kuvista voidaan ennakoida ongelmia kaivosten valtavissa rikastushiekka-altaissa.

– Lennokilla pystytään tekemään tarkkailua 10 senttimetrin tarkkuudella, mutta turvallisuuden tarkkailuun täytyy olla lisäksi muita konsteja, kertoo pohjoisen kaivosaltaiden seurannasta kesällä väitellyt Tuomela.

Ihan pienimpiä, patoturvallisuuden kannalta tärkeitä muutoksia ei pystytä pinnalta havainnoimaan, mutta vaikka senttitarkkuuteen ei droonikuvauksilla ylletä, pinnasta voidaan sentään havainnoida muutoksia 10 senttimetrin tarkkuudella vertailemalla luotuja pintamalleja keskenään.

Kun lento tehdään muutaman kuukauden välein, voidaan eroja havaita tietokoneavusteisesti. Lisäksi on käytössä erilaisia kameratekniikoita, kuten lämpökameroita.

– Tämä on hyödyllistä esimerkiksi siinä vaiheessa, kun altaita ruvetaan sulkemaan. Voidaan seurata, tapahtuuko epätasaisia painumia, kun poistetaan vettä altaasta, tuleeko pintaan rikkoutumia.

Tuomelan mukaan työkalu on oiva esimerkiksi Hituran suljetussa nikkelikaivoksessa Nivalassa.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.