Vaalikone: Löydä sinulle sopivin ehdokas Kalevan vaa­li­ko­nees­ta

Pääkirjoitus: Kisa vaalien yk­kös­pai­kas­ta on nyt huip­pu­ki­reä, ja siksi pienet mo­kai­lut tai on­nis­tu­mi­set voivat rat­kais­ta lop­pu­tu­lok­sen

Rikokset: Yli­vies­kan kou­lu­puu­ko­tuk­ses­ta epäilty van­git­tu

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Kai­nuus­sa el­vy­te­tään suoalue vanhan maa­ta­lou­den tapaan

Kunnostettavalla suoniityllä on jäänteet vanhasta ladosta. Nyt paikalle rakennetaan vastaava lato vanhoilla menetelmillä.
Kunnostettavalla suoniityllä on jäänteet vanhasta ladosta. Nyt paikalle rakennetaan vastaava lato vanhoilla menetelmillä.
Kuva: Metsähallitus

Suomussalmella Tormuan Pohjavaaran suojelualueella tutkitaan, miten vesien ohjailu perinteisen maatalouden keinoin vaikuttaa suoluontoon, kertoo Metsähallitus tiedotteessa.

Suoniittyjä käytettiin perinteisen maatalouden aikaan karjan laidunnukseen ja niiltä niitettiin heinää. Heinän kasvua parannettiin ohjaamalla siirrettävällä padolla puron vedet suolle pieniä ojia myöten. Virtaus toi ravinteita ja paransi suoheinän kasvua.

– Pieneltä pinta-alalta saatiin hyvä sato ja heinää voitiin niittää jopa joka vuosi. Se oli hienovarainen ja todella nerokas menetelmä, ikään kuin lannoitusta ilman lannoitesäkkejä, kertoo erikoissuunnittelija Sakari Rehell Metsähallituksen Luontopalveluista tiedotteessa.

Tavallisesti ennallistamisella pyritään juuri luonnontilaisuuden palauttamiseen, mutta nyt tavoitteena on luoda esimerkki vanhojen soiden käytöstä. Etukäteisarvioissa toimien uskotaan parantavan luonnon monimuotoisuutta.

Urakka jakautuu usealle vuodelle. Työt aloitettiin viime talvena kaatamalla lähistöltä puita, joita käytetään rakennustöissä. Tänä vuonna suolle rakennetaan perinteinen lato vanhoilla menetelmillä sekä pato ja ohjausojat. Varsinaiset hoitotoimet on tarkoitus aloittaa seuraavana kesänä.

Töiden rahoitus tulee Helmi-elinympäristöohjelmasta.