Hiirosen henkirikos käräjillä: Ve­lan­pe­rin­näs­tä syy­tet­ty: "Jos huu­me­maail­mas­sa tekee rot­tai­lu­jut­tu­ja, silloin ta­pah­tuu"

Luonto: Rau­hoi­te­tut vii­ta­sam­ma­kot puo­lit­ti­vat Kaak­ku­riin suun­ni­tel­lun ison ra­ken­nus­hank­keen

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Kainuun ja Koil­lis­maan kan­sal­lis­puis­toi­hin tullaan eniten pää­kau­pun­ki­seu­dul­ta – Syöt­teel­lä kävijät vii­py­vät pi­sim­pään ja tulevat aina uu­del­leen

Kainuun ja Koillismaan viisi kansallispuistoa, Syöte, Oulanka, Riisitunturi, Hossa ja Hiidenportti ovat kaikki kasvattaneet kävijämääriään viimeisen viiden vuoden aikana, Syöte ja Riisitunturi prosentuaalisesti eniten. Tämä käy ilmi Metsähallituksen selvityksestä, jonka se teki kävijätutkimuksia vertailemalla.

Metsähallituksen tuoreen tutkimuksen mukaan Kainuun ja Koillismaan kansallispuistoista Syötteellä viivytään pisimpään ja sinne tullaan aina uudestaan, mutta siellä oli vähiten ensikertalaisia kävijöitä.
Metsähallituksen tuoreen tutkimuksen mukaan Kainuun ja Koillismaan kansallispuistoista Syötteellä viivytään pisimpään ja sinne tullaan aina uudestaan, mutta siellä oli vähiten ensikertalaisia kävijöitä.
Kuva: Saara Airaksinen

Kainuun ja Koillismaan jokaiseen viiteen kansallispuistoon, Syötteelle, Oulankaan, Riisitunturille, Hossaan ja Hiidenportille, tullaan useimmiten käymään pääkaupunkiseudulta tai puistojen lähialueilta. Kaikkien kävijämäärät ovat kasvaneet ja kävijät viihtyvät hyvin näissä kansallispuistoissa. Eniten kävijämäärät ovat kasvaneet Syötteellä ja Riisitunturissa.

Metsähallitus vertaili uudessa tutkimuksessaan kansallispuistojen kävijätutkimuksia, jotka on tehty vuosina 2017–2021.

Syötteellä kävijät viipyvät keskimäärin pisimpään, kolme ja puoli vuorokautta ja Syöte oli kävijöistä 65 prosentille matkan ainoa kohde.  ja siellä viivyttiin pisimpään, 3,5 vuorokautta. Syötteellä oli myös vähiten ensikertalaisia, eli sinne tullaan aina uudelleen.

Hossassa oli eniten yöpyjiä, 71 prosenttia kävijöistä. He viipyivät keskimäärin runsaat kolme vuorokautta.

Riisitunturilla Hiidenportissa käydään eniten päiväseltään, Riisitunturilla 87 prosenttia ja Hiidenportissa 79 prosnettia kävijöistä. Ne olivat myös useimmiten spontaaneja kohteita, joissa päätettiin käydä vasta matkan aikana.

Kävijätutkimusten vertailulla haluttiin selvittää, miten näiden kansallispuistojen kävijät ja paikallistaloudelliset vaikutukset eroavat toisistaan.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.