Kah­dek­san ki­lo­met­riä uutta tietä – Oulun poh­jois­puo­lel­la moot­to­ri­tie­tä pitkin pääsee nyt Kii­min­ki­joel­le saakka

Oulusta pääsee nyt moottoritietä pohjoisen suuntaan Laanilan eritasoliittymästä 19 kilometrin matkan, kun uusin kahdeksan kilometrin tieosuus Kellon ja Kiiminkijoen välillä avattiin liikenteelle torstaina.

Nelostie jatkuu nyt nelikaistaisena Kellosta pohjoiseen.
Nelostie jatkuu nyt nelikaistaisena Kellosta pohjoiseen.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Oulusta pääsee nyt moottoritietä pohjoiseen Laanilan eritasoliittymästä 19 kilometrin matkan, kun uusin kahdeksan kilometrin moottoritieosuus Kellosta Kiiminkijokeen saakka avattiin liikenteelle torstaina.

– Nyt avattu osuus parantaa liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta sekä tuo helpotusta raskaalle liikenteelle selvästi kyseisellä tieosuudella, Väylän projektipäällikkö Jukka Päkkilä sanoo.

Tähän asti Kellon ja Kiiminkijoen välinen tieosuus on ollut kaksikaistainen. Nyt se levenee nelikaistaiseksi.

Samalla poistuu tietöiden aikainen väliaikaisliittymä Oulun suunnasta Haukiputaan ja Kiimingin väliselle tielle. Nopeusrajoituksista huolimatta väliaikaisliittymä on koettu pimeällä varsin hankalaksi.

– Nyt oikea liittymä on käytössä ja opasteet paikallaan. Pitää muistaa, että uuden moottoritien talvinopeusrajoitus on 80 km/h, jota pudotetaan väliaikaisesti kuuteenkymppiin, kun viimeistelytöitä tehdään. Viimeiset päällystekerrokset ja tiemerkinnät jäävät ensi vuoteen.

Työt jatkuvat edelleen nelostiellä. Pohjoisen suuntaan seuraavaksi valmistuu ohituskaistatie Iin Olhavan ja Kuivaniemen välille. Pohjoisin ohituskaistapari on valmis, ja muut valmistuvat erikoiskuljetusten edellyttämien kaidesiirtojen jälkeen.

– Tämä noin kahdeksan kilometrin tieosuus liittyy samaan urakkaan. Valmista tulee ensi vuoden loppukesällä, Päkkilä toteaa.

Jukka Päkkilän mukaan ensi vuonna aloitetaan viimeisten kohteiden rakentaminen. Niitä ovat Kiiminkijoen ylittävän sillan leventäminen sekä ohituskaistajaksoja välille Ii–Simo.

Myös Kello–Räinänperä-välisen urakan ohituskaistat Kiiminkijoen ja Iin Räinänperän välillä valmistuvat ensi vuonna.

Nopeusrajoitukset muuttuvat ajoittain

Nelostien parannustöiden painopiste on tulevina kuukausina edelleen Oulujoen silloilla sekä aiemmin käynnistyneessä Simon Viantienjoki–Maksniemi-urakassa.

– Työt jatkuvat monissa kohteissa läpi talven, joten liikennejärjestelyt muuttuvat ajoittain. Nopeusrajoitukset muuttuvat, kun töitä tehdään. Se kannattaa autoilijoiden ottaa huomioon, Jukka Päkkilä muistuttaa.

Valtatie 4:n parantamishankkeen kustannusarvio on 170 miljoonaa euroja, josta kuntien osuus on 30 miljoonaa euroa. Työt ajoittuvat vuosille 2017–2021.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 11.38 ja moottortieosuuden sijainti korjattu kello 11.53.