Ka­ha­vil­la: Pu­nai­sen Ristin ve­ri­pal­ve­lu pal­kit­see ve­ren­luo­vut­ta­jan hyvän mielen kah­vi­het­kel­lä

Kahvista ja pikkupurtavasta ei aina tarvitse maksaa rahalla.

Oulun Punaisen RIstin veripalvelutoimisto palkitsee verenluovuttajan kiireettömällä kahvihetkellä ja runsaalla välipalalla.
Oulun Punaisen RIstin veripalvelutoimisto palkitsee verenluovuttajan kiireettömällä kahvihetkellä ja runsaalla välipalalla.
Kuva: Kati Valjus

Kahvista ja pikkupurtavasta ei aina tarvitse maksaa rahalla. Oulun Punaisen Ristin veripalvelutoimistossa kahvit ja antimet saa nauttia pientä hyvää tekoa, verenluovutusta, vastaan.

Keskiviikosta perjantaihin avoinna olevan Veripalvelun kahvipöydissä on arki-iltapäivänä jopa hiukan ruuhkaa. Mahtava juttu! 

Terveydentilakyselyä täytellessä henkilökunta kehottaa nautiskelemaan reilusti tuoremehua. Silmät haravoivat jo karjalanpiirakoiden ja kaurakeksien suuntaan, mutta niiden aika on myöhemmin.

Ruuhkasta huolimatta hoitajan haastatteluun pääsee nopeasti ja hemoglobiinitestin jälkeen suoraan luovuttamaan. Oulun veripalvelutoimistossa hoitajien asenne ja ilmapiiri ovat aina olleet mukavia, niin tälläkin kertaa.

Ennen verenluovutusta olen juonut runsaasti vettä ja syönyt jokin aika sitten myös kunnon aterian. Siitä huolimatta iltapäiväkahvi lisukkeineen maistuu kyllä. Hoitajat kehottavatkin viipymään luovutuksen jälkeen jonkin aikaa ”kahvion” puolella ja nauttimaan antimista kaikessa rauhassa.

Oman veriryhmän tilannetta, jos se on tiedossa, on helppo seurata Punaisen Ristin applikaatiosta. Siitä näkee kaikkien veriryhmien ajankohtaisen tilanteen.

Luovuttamaan kannattaa tosin tulla, vaikka huutavaa pulaa ei olisikaan. Kaikenlaista verta tarvitaan, ja tietyissä veriryhmissä yksikin potilas saattaa keikauttaa verentarpeen.

Vaikka porukkaa tulee ja menee, Oulun veripalvelutoimistossa on leppoisa tunnelma. Cappuccinon seurana maistuvat piirakat, leipäjuustot ja pähkinät. Gluteenitonta evästä voi pyytää erikseen.

Suomessa tarvitaan joka arkipäivä 800 vapaaehtoista verenluovuttajaa, jotta potilaat saavat tarvitsemansa verivalmisteet. Oulussa viikkotavoite on 167 luovuttajaa.

Verivalmisteita tarvitaan esimerkiksi leikkauspotilaiden, onnettomuusuhrien, syöpää sairastavien ja keskoslasten hoitoon. Perusterveelle ihmiselle verenluovutus on pieni vaiva ja helppo tapa auttaa. Oman soveltuvuutensa luovuttajaksi voi testata netissä. 

Hyvän mielen saa kaupan päälle. Ja näppärän kestokassin!

Oulun veripalvelutoimisto

Isokatu 32 C

Avoinna: ke–to klo 10–18, pe klo 10–17.

Mitä maksoi: Vaivan.

Kiitämme: Rauhallista tunnelmaa ja henkilökohtaista palveluasennetta. 

Erityistä: Verenluovuttaja saa raha-arvokortin yhden tunnin parkkimaksua varten Autosaareen tai Kivisydämeen.