Palkkaerot: Ou­lu­lai­nen pa­lo­mies tienaa satoja euroja vä­hem­män kuin kol­le­gan­sa Jo­ki­laak­sois­sa

Pääkirjoitus: Jos rahaa ei saada lisää, ra­pis­tu­neen tie­ver­kon määrä kasvaa

Luitko jo tämän: Kokenut ta­pah­tu­ma­jär­jes­tä­jä kri­ti­soi Oulun mo­ni­toi­mi­aree­nan jul­kis­ta ra­hoi­tus­ta

Mainos: Kalevan joulutarjous: Kaleva Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Jy­väs­ky­läs­sä eilen en­nä­tys, 106 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa – tänään aamulla todettu 12 tar­tun­taa lisää

Tartunnoissa on mukana yhdestä ravintola-altistuksesta todettu rypäs. Ravintolan edustajan mukaan kyseessä ei ollut opiskelijatapahtuma, kuten julkisuudessa on kerrottu.

Helsinki

Jyväskylässä todettiin keskiviikkona kaikkiaan 106 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä STT:lle. Lukumäärä nousi vielä 25 tartunnalla myöhään illalla varmistuneista tuloksesta.

Kaupunki tiedotti eilen uusien koronatartuntojen päiväkohtaisesta ennätysmäärästä, kun iltakuuteen mennessä oli todettu 81 uutta tartuntaa. Reilusti yli tuhat ihmistä on asetettu karanteeniin.

Tänään torstaina aamulla tartuntaryväs kasvoi entisestään, kun positiivisia koronatuloksia ilmoitettiin Jyväskylässä 12 lisää.

Tuntuva osa tartunnoista on lähtöisin yhdestä ravintola-altistuksesta viime viikon torstailta. Jyväskylän kaupungin mukaan paikallisessa ravintolassa järjestettiin opiskelijoille suunnattu tapahtuma, johon osallistui 150 henkilöä.

Maanantaina kaupunki järjesti opiskelijoille suunnatun massatestauksen opiskelija-asuntojen läheisyydessä. Näytteitä otettiin 150 oireiselta. Tartuntojen selkeää alkuperää ei kuitenkaan tiedetä.

Eiliseen alkuiltaan mennessä massatestauksesta oli saatu jo 26 positiivista tulosta. Käsmän mukaan tänään aamupäivän aikana saadaan analysoitua loput näytteet.

Kaupungin terveydenhuollossa on ruuhkaa tartuntojen jäljityksen ja karanteenien asettamisen suhteen.

– Tässä on varmaan 30–40 ihmistä vielä tavoittelematta vielä eiliseltä päivältä ja karanteenit asettamatta. Tässä on vielä iso työ tälle päivälle, Käsmä sanoi aamuyhdeksän aikaan.

Kaikki ravintolassa altistuneet testataan, Käsmä kertoo. Lisäksi lauantaina kohdennetaan uusi massatestaus opiskelijoille. Näytteistä tutkitaan myös muuntoviruksen mahdollisuus.

"Ravintolassa ei ollut tapahtumaa"

Tartuntaketjun on kerrottu saaneen alun Heidi's Bier Barissa järjestetyssä opiskelijatapahtumassa. Ravintolan omistavan Rekom Groupin operatiivinen johtaja Mikki Lahtinen kertoo STT:lle, ettei ravintolassa ollut erikseen järjestettyä tapahtumaa.

– Se oli meille täysin normaali torstai-ilta, ja kävijämäärä oli normaali arki-illan kävijämäärä. 150 ihmistä oli koko illan kävijämäärä, Lahtinen kertoo.

Keskisuomalaisen mukaan suuri osa asiakkaista oli vaihto-opiskelijoita. Lahtisen mukaan ravintolalla ei ole tarkempaa tietoa siitä, keitä asiakkaat olivat.

Lahtinen kertoo, että ravintola on tilava ja istumapaikat pöydän ääressä löytyvät kaikille, ja myös omille seurueille, jos asiakasmäärä on 150 ihmisen luokkaa. Lisäksi turvavälejä pystyy jokainen halutessaan noudattamaan, Lahtinen lisää.

Hänen mukaansa ravintola noudattaa tarkasti viranomaisten antamia ohjeistuksia.

– Meillä on Jyväskylässä avi (aluehallintovirasto) tehnyt tarkastuksen vajaa kaksi kuukautta sitten ja todennut, että tartuntatautilain edellyttämät toimenpiteet ovat kunnossa. Edelleen jatkamme ohjeiden noudattamista ja lisäämme tiedottamista ja asiakkaiden ohjaamista, Lahtinen sanoo.

Yritys on omatoimisesti päättänyt sulkea ravintolan toistaiseksi koronatilanteen takia.

Heidi's Bier Bar -ketjun ravintoloita on myös Helsingissä, Porissa, Tampereella, Turussa ja Oulussa. Lahtisen mukaan näissäkin ravintoloissa noudatetaan yhdenmukaisesti viranomaisten ohjeista.

Jyväskylän yliopiston lähiopetus keskeytetään helmikuun loppuun

Jyväskylän yliopisto keskeyttää lähiopetuksen helmikuun loppuun asti. Yliopisto kertoo saaneensa terveysviranomaiselta suosituksen jatkaa lähiopetuksen keskeytystä kaupungin akuutisti huonontuneen koronatilanteen vuoksi.

Lisäksi yliopisto peruu tälle ja ensi viikolle suunnitellut yliopiston tiloissa toteutettavat tentit. Yliopiston tiloja ei ole tänä aikana sallittua käyttää myöskään kokoontumispaikkana esimerkiksi ryhmätöiden tekemiseen.

Lähiopetusta on alkuvuonna järjestetty vain välttämättömissä oppiaineissa tarkoin turvajärjestelyin, yliopisto kertoo.