Kolumni: Kuulun siihen jouk­koon, jolla on useampi ko­ti­paik­ka­kun­ta

Kuvagalleria: Tuk­ki­lau­tal­la päin Iijoen pärs­kei­tä

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Jy­väs­ky­län yli­opis­to mukana tut­ki­mus­ryh­mäs­sä, joka sel­vit­ti iso­pan­dan vä­ri­tyk­sen mer­ki­tys­tä – mus­ta­val­koi­nen turkki suojaa

Isopanda kuvattuna Madridin eläintarhassa syyskuussa.
Isopanda kuvattuna Madridin eläintarhassa syyskuussa.
Kuva: DAVID FERNANDEZ

Jyväskylän yliopiston, Bristolin yliopiston ja Kiinan tiedeakatemian tutkijat ovat osoittaneet, että iso- eli jättiläispandan turkin mustavalkoinen väritys auttaa sitä naamioitumaan sen luonnolliseen ympäristöön. Tulokset on julkaistu tänään Scientific Reports -julkaisussa.

Tutkimus tehtiin harvinaisen kuva-aineiston sekä uusimpien kuva-analyysitekniikoiden avulla.  Tutkijaryhmä analysoi valokuvia, jotka on otettu pandoista niiden luonnollisessa ympäristössä Kiinan vuoristometsissä.

Mustat värit sulautuvat yhteen puunrunkojen kanssa, kun taas valkoiset värit vaaleiden lehtien ja lumen kanssa talvella. Lisäksi tutkijat tarkastelivat toista suojavärimuotoa, niin sanottua hajottavaa väritystä, jossa pinnalla näkyvät kontrastivärit rikkovat sen ääriviivat. Isopandoilla hajottava väri toimii petoeläimen näköä vastaan erityisesti pidemmällä etäisyydellä.