Kouluruoka: Oulun kou­luis­sa tar­jot­tu oudon ha­jui­nen jau­he­li­ha­keit­to tut­ki­taan la­bo­ra­to­rios­sa

ADHD: Oulussa ke­hi­tet­tiin peli, joka voi jopa pal­jas­taa lapsen ADHD:n

Sirkus: Kahden lapsen äiti sai syk­syl­lä puhelun ja päätti karata sir­kuk­sen matkaan

Mainos: Markkinointitoimisto Kolmas Polvi etsii markkinoinnin asiantuntijaa - tutustu ja hae tästä

Jy­väs­ky­län yli­opis­to mukana tut­ki­mus­ryh­mäs­sä, joka sel­vit­ti iso­pan­dan vä­ri­tyk­sen mer­ki­tys­tä – mus­ta­val­koi­nen turkki suojaa

Isopanda kuvattuna Madridin eläintarhassa syyskuussa.
Isopanda kuvattuna Madridin eläintarhassa syyskuussa.
Kuva: DAVID FERNANDEZ

Jyväskylän yliopiston, Bristolin yliopiston ja Kiinan tiedeakatemian tutkijat ovat osoittaneet, että iso- eli jättiläispandan turkin mustavalkoinen väritys auttaa sitä naamioitumaan sen luonnolliseen ympäristöön. Tulokset on julkaistu tänään Scientific Reports -julkaisussa.

Tutkimus tehtiin harvinaisen kuva-aineiston sekä uusimpien kuva-analyysitekniikoiden avulla.  Tutkijaryhmä analysoi valokuvia, jotka on otettu pandoista niiden luonnollisessa ympäristössä Kiinan vuoristometsissä.

Mustat värit sulautuvat yhteen puunrunkojen kanssa, kun taas valkoiset värit vaaleiden lehtien ja lumen kanssa talvella. Lisäksi tutkijat tarkastelivat toista suojavärimuotoa, niin sanottua hajottavaa väritystä, jossa pinnalla näkyvät kontrastivärit rikkovat sen ääriviivat. Isopandoilla hajottava väri toimii petoeläimen näköä vastaan erityisesti pidemmällä etäisyydellä.