Mainos

Justin Eve­leens vetää Kuu­sa­mon Porttia Ii­jär­ven ran­nas­sa: ”Roh­keu­den lisäksi tässä vaa­di­taan hiven hul­luut­ta ja ripaus uh­ka­roh­keut­ta

Justin Eveleens otti vastuulleen Kuusamon Portin vetämisen Iijärven rannassa. Sitoutumisen ja rohkeuden lisäksi hän sanoo päätöksen vaativan myös hivenen hulluutta ja ripauksen uhkarohkeutta.

Justin Eveleens haluaa jokaisen asiakkaan tuntevan, että hän on Kuusamon Portissa arvovieras.
Justin Eveleens haluaa jokaisen asiakkaan tuntevan, että hän on Kuusamon Portissa arvovieras.
Kuva: Ronald Eveleens

Justin Eveleens aloitti viime vuoden elokuussa yrittäjänä Kuusamon Portissa. Hän vastaa yksin ravintolasta, hotellista, sen 8 hotellihuoneesta ja ja kahdesta mökistä. ”Kiireisinä aikoina saan vanhemmiltani apua huoneiden siivouksessa”, hän kertoo.

Eveleens on suunnitelmissaan sitoutunut Kuusamon Portin yrittäjäksi 10 vuodeksi. ”Se on varmasti riittävän pitkä aika näyttämään, lähteekö yritys vetämään kunnolla.”

Hän on  opinnoissaan valmistautunut alalle. Lukion jälkeen hän opiskeli Kajaanin ammattikorkeakoulussa restonomiksi, minkä jälkeen hän jatkoi opintojaan vielä Helsingissä Perhon liiketalousopiston ravintolalinjalla.

”Työharjoitteluni tein Ranskassa ja olin töissä Helsingissä korkeatasoisissa fine dining -ravintoloissa. Amk-opintojeni aikana olin vaihdossa Japanissa, jolloin japanilainen ja aasialainen keittiö alkoi kiinnostaa. Opintojen jälkeen päädyin töihin japanilaiseen ramen-ravintolaan”, Eveleens kertoo.

Kuusamoon hänellä oli viha–rakkaus -suhde. ”18-vuotiaana ajattelin, että en koskaan palaa Kuusamoon, mutta korona-aika muutti nämäkin ajatukset. Kun pandemia sulki ravintolat ja olin lomautettuna, tajusin että minulla on kaikki Kuusamossa valmiina. Minun ei tarvitse kuin tulla Kuusamoon toteuttamaan haaveeni.”

Vastuullista luontomatkailua

Iijärven rannalla sijaitseva hotelli on keskellä luonnon rauhaa. Pihassa on hiekkapohjainen uimaranta. Hotellivieraille tarjotaan luontoelämyksiä talvisesta pilkkimisestä, lumikenkäilystä ja hiihtämisestä kesäiseen kalastukseen, uimiseen ja läskipyöräilyyn.

Eveleens haluaa kehittää Kuusamon Porttia vastuullisesti. ”Me laitamme hotelliin ilmalämpöpumput ja säästämme näin sähköä. Ravintolan ruuat valmistamme mahdollisimman kattavasti lähiruuasta. Kierrätämme jätteet ja pidämme hotellitoiminnan hiilijalanjäljen mahdollisimman pienenä. Emme tarjoa vieraillemme luontoa rasittavia huvituksia, kuten esimerkiksi moottoriurheilua.”

Kuusamon Portti ei kilpaile matkailijoista Rukan alueen majoituspaikkojen kanssa.

”Meille asiakkaat tulevat siksi, että täällä ei ole kiirettä, jonoja eikä ruuhkia. Haluamme jokaisen asiakkaan tuntevan, että hän on meillä arvovieras. Jos esimerkiksi huomaan aamiaisella asiakkaan kuorivan kurkusta kuoren ennen syömistä, tarjoilen kurkun hänelle seuraavaa aamuna valmiiksi kuorittuna.”

Tavoitteena on, että kymmenen vuoden kuluttua ravintolapuoli pyörii työntekijöiden voimin ja Eveleens vastaa hotellista ja ottaa vieraat vastaan.

Pitkiä päiviä ja työtä vuorotta

Tavoitteeseen on vielä matkaa ja Eveleens saa tehdä hartiavoimin töitä. Työpäivä alkaa aamuseitsemältä aamiaistarjoilulla ja päättyy iltakymmeneltä. Väliin mahtuu huoneiden siivousta ja ravintolassa työskentelyä.

”Illalla pidän tunnin vapaata, seurustelen kavereiden kanssa ja huilaan. Jos on sesonkiaika ja päivät venyvät, äiti tulee auttamaan niin, että aamiaistarjoilun jälkeen nukun muutaman tunnin. Hiljaisempina aikoina pystyn pitämään vähän enemmän vapaata”, Eveleens kuvailee.

Hän sanoo laittavansa ensin Kuusamon Porttia kuntoon ja tuovansa hotelliravintolaa nykypäivään. Sen jälkeen hän aikoo miettiä toiminnan laajentamista ja mahdollisen yhteistyökumppanin etsintää.

”Paikalliset ovat toivoneet, että järjestäisimme tansseja pihan tanssilavalla. He ovat toivoneet myös karaokea, peräkonttikirppiksiä ja lastentapahtumia. Minusta on ollut liikuttavaa huomata, miten Poussun kylän asukkaat ovat tukeneet minua ja minä puolestani käytän heidän palveluitaan.”

Eveleens hahmottelee, että tulevaisuudessa Kuusamon Portissa järjestetään muun muassa isoja perhejuhlia, häitä, joogaretriittejä, ryhmäliikuntatapahtumia ja työporukoiden viikonloppuja. ”Monenlaista pitää kokeilla, että tietää, mikä meillä toimii parhaiten.”

Perheen tarina kuin elokuvista

Eveleensin perheen tarinassa on elokuvallisia elementtejä. Perhe asui Hollannissa Amsterdamin lentokentän kupeessa. Kentälle laskeutuvat koneet koukkasivat Eveleensin perheen talon ja pihan yli. Jatkuva väenpaljous, ruuhkat ja lentoliikenteen meteli häiritsivät hollantilaista isää ja eteläkorealaista äitiä.

Heidän kuppinsa meni nurin, kun yksi kentälle suuntaavista koneista lensi liian matalalta. Meteli oli hirveä, katolta putosi kattotiili heidän grillinsä päälle ja valmistuva ateria levisi grillistä maahan. He päättivät etsiä perheelle uuden kodin rauhalliselta seudulta, jossa lapsen saattoi jättää leikkimään yksin pihalla.

Perheen isä löysi paikallisesta lehdestä ilmoituksen, jossa myytiin Iivaaran lomakeskusta Kuusamossa. Myyjä paljastui huijariksi, joka olisi halunnut ensin rahat ja vasta sen jälkeen ostaja olisi päässyt katsomaan mitä oli ostanut. Isä ei suostunut kaupan ehtoihin, vaan lähti Kuusamoon vielä selvittämään asiaa.

Hän majoittui Kuusamon Portissa, jossa hän avautui kariutuneista kaupoista hotellin omistajalle. Omistaja vastasi, että tämäkin paikka on myytävänä, osta tämä. Ja niin kävi. Elettiin vuotta 1996 ja Eveleensin perhe muutti Kuusamoon vuonna 1997. Justin Eveleens oli tuolloin 5-vuotias.