Jukon Luuk­kai­nen: Superin ma­nöö­ve­ri oli ohari meille muille

Jukon ja OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan kuntasektori oli kilpailukykysopimusuhkauksessaan ”ihan tosissaan”.

Jukon ja OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan kuntasektori oli kilpailukykysopimusuhkauksessaan "ihan tosissaan".
Jukon ja OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan kuntasektori oli kilpailukykysopimusuhkauksessaan "ihan tosissaan".
Kuva: Joel Maisalmi

Jukon ja OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan kuntasektori oli kilpailukykysopimusuhkauksessaan ”ihan tosissaan”. Viime perjantaihin asti Jukon Luukkainenkin kertoi empivänsä sopimuksen allekirjoittamista.

– Kauppalehti kirjoitti, että se oli bluffia. Se ei ollut pienimmässäkään määrin bluffia. Tosiasia on se, että keskusjärjestöjen hyväksyntä oli vasta raami. Sanoi kuka mitä vain, mutta kaksi viikkoa yritettiin ensin löytää ratkaisua kulisseissa. Ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin alkaa hoitaa sitä julkisuuden kautta.

Luukkaisen mukaan kuntasektorin rivit olivat "ihan suorat". Sisällöllisesti rintamassa seisoi myös työnantaja. Aivan lopussa rintamasta liikahti Suomen lähi- ja perushoitajien liitto Super, joka uhkasi vetäytyä sovusta. Luukkaisen mukaan "Superin manööveri” oli ”ohari meille muille".

– Se ei ollut korrektia toimintaa. Oli juuri yhdessä tultu ulos ja todettu, että tämä on tässä, ja sitten luetaan mediasta, että yksi osapuoli ei meidän yllätykseksi allekirjoitakaan.

Mistä kuntasektorin uhkauksessa sitten oli kyse?

Luukkaisen mukaan vielä alkuviikosta ei puhuttu samoista numeroista. Hän sanoo, että elokuussa alkoi tulla tietoja siitä, että pohjalaskelmissa ei ollut otettu huomioon, että sairauspäivärahamaksun siirtäminen työntekijälle tekee siitä verovähennyskelpoisen.

– Prosessin aikana saatiin sellaiseen asentoon, että valtio vastaa niistä, eli se ei heikennä kuntataloutta. Pidän tätä merkittävänä voittona.

Tämä oli tiedossa jo ennen perjantaita, mutta vielä silloin hiersi Luukkaisen mukaan kaksi muuta elementtiä: vuosityöajan pidentämisen ja lomarahaleikkausten vaikutukset kuntatalouteen.

– Niissä päästiin yhteiseen laskuoppiin.Tilanne eli ja kehittyi siihen suuntaan, mihin me halusimme.

Luukkaisen mukaan osansa oli kirjauksella, että kuntatalouden kehitystä arvioidaan jo ensi keväänä. Hän hyväksyy myös linjauksen, että kuntatyönantajan työantajamaksuihin tulee ylimääräinen 0,2 prosentin alennus.

– Muun muassa näillä täsmennyksillä vakuutuin siitä, että sopimuksen voi allekirjoittaa.