Pääkirjoitus: Oulu aikoo ottaa rä­vä­käs­ti velkaa ja luottaa suur­in­ves­toin­tien tuovan hyvää satoa jo muu­ta­man vuoden päästä

Oikeudenkäynnit: Hii­ro­sen hen­ki­ri­kok­ses­ta syy­tet­ty mies vyö­ryt­ti oi­keu­des­sa syytä toisen nis­koil­le

Vastaa kyselyyn: Pi­täi­si­kö Pohteen hoi­ta­jil­le mak­se­tut vir­heel­li­set palkat jättää pe­ri­mät­tä?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Juk­ka­ta­lon loppu iskee kovaa moneen suun­taan, ei yksin Py­hän­näl­le

Inflaatio ja korkeat korot syöksivät Jukkatalon konkurssiin ja monet perheet ja talonrakentajat vaikeuksiin. Voi toivoa, että talotehtaalle löytyisi jatkaja, jonka rahkeet kestävät nykyisen kriisiajan ohi.

Runsaan 1 600 asukkaan Pyhäntä on opittu tuntemaan pohjoispohjalaisena menestyskuntana ja Jukkatalo Oy tuon menestyksen keskeisenä symbolina ja kannattelijana. Maanantain jälkeen Pyhännän kunnan yllä on muuttunut näkymä. Jukkatalo on konkurssissa. Se ravistelee kuntaa ja iskee myös naapuripitäjiin, joista väkeä on kulkenut talotehtaalle töihin.

Vuodenvaihteessa Jukkatalossa teki töitä 223 henkilöä, kevään muutosneuvottelujen jälkeen 140. Moni heistä perheineen on rakentanut elämäänsä talotehtaan varaan. Ala kyllä tiedetään suhdanneherkäksi, mutta vuodesta 1968 toimineeseen hyvämaineiseen yritykseen on ollut työnantajana helppo luottaa.

Jukkatalo joutui lopulta Ukrainan sodan, inflaation ja korkojen nousun uhriksi. Samat ilmiöt runnovat nyt pahan kerran koko suomalaista rakennusalaa. Useita muitakin konkursseja on jo nähty – ja valitettavasti vielä nähdään.

Korona-aikana Jukkatalollakin meni lujaa, kun kansalaiset halusivat muuttaa pientaloihin. Mutta kun rakentamiskustannukset kääntyivätkin nousuun, niitä ei saatu siirrettyä hintoihin.

Korkojen nousi taas säikäytti Jukkatalon tuotteiden tyypilliset ostajat, nuoret perheet. Yhtiön rasitteena olivat myös buumivaiheen perua olevat reklamaatiot. Tämä kaikki oli luotettavuuttaan korostaneelle, vahvan imagon rakentaneelle yhtiölle liikaa.

Välittömiin konkurssista kärsijöihin kuuluvat yhtiön työntekijöiden ohella myös yhtiön käyttämät aliurakoitsijat mutta surullisella tavalla myös ne yhtiön asiakkaat, joilla on jossain päin maata keskeneräinen talotyömaa. Näille ihmisille konkurssi tietää suurta huolta, vaivaa ja ilmeisen väistämätöntä talon hinnan nousua, kun rakentamisen loppuun saattamiseksi on hankittava tekijät uusin sopimuksin. Näitä työmaita on puolensataa.

Pyhännän Leiviskänkankaan teollisuusalueelta lähtee yksi sen ankkuriyrityksistä, mutta onneksi monia vielä jää.
Pyhännän Leiviskänkankaan teollisuusalueelta lähtee yksi sen ankkuriyrityksistä, mutta onneksi monia vielä jää.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.