Oulun torihotelli: To­ri­ho­tel­lin kon­kurs­si seisoo yhä pai­kal­laan

Kulttuuri: Lau­la­ja-lau­lun­te­ki­jä Jussi Ha­ku­li­nen on kuollut

Jour­na­lis­mia 80-lu­vun Suo­mes­sa ra­vis­tel­leen Tam­mi­nie­men pe­sän­ja­ka­jien te­ki­jöi­hin kuu­lu­nut Aarno "Loka" Lai­ti­nen kuoli

"Hän oli hieno ihminen kaikin puolin. Alansa valioita", kuvailee ystävä ja entinen kollega Janne Virkkunen.

Helsinki

Toimittaja Aarno "Loka" Laitinen kuoli lauantaina 78 vuoden iässä. Asian vahvistivat STT:lle Laitisen ystävät ja entiset kollegat. Laitinen kuului Suomen poliittista journalismia vuonna 1981 ravistelleen kohukirjan Tamminiemen pesänjakajat tekijöihin.

Kirjan tekijöihin niin ikään kuulunut Helsingin Sanomien toimittaja ja myöhemmin vastaavana päätoimittajana työskennellyt Janne Virkkunen luonnehtii Laitista STT:lle erinomaiseksi toimittajaksi ja itsenäiseksi ajattelijaksi, joka osasi kyseenalaistaa asioita.

– Hän oli aivan loistava työmarkkinatoimittaja ja upea Helsingin Sanomien politiikan toimituksen esimies. Ja sitä paitsi hieno ihminen kaikin puolin. Alansa valioita, Virkkunen kuvaili.

Virkkunen itse tutustui Laitiseen 1970-luvun alussa, ja he pysyivät ystävinä loppuun saakka. Laitinen menehtyi lauantaina iltapäivällä pitkäaikaisen sairastelun seurauksena.

"Se oli tarpeellinen kirja"

Politiikan sisäpiirin tietoa avannutta Tamminiemen pesänjakajat -teosta myytiin yli 160 000 kappaletta puolessa vuodessa, Tuntemattoman sotilaan lukuihin verrattava määrä.

– Siinä hän oli aivan keskeinen hahmo. Ilman Aarnoa pesänjakajia ei olisi koskaan ilmestynyt. Hän näki, että se oli oikea hetki tehdä se ja että se oli tarpeellinen kirja, Virkkunen kertoo.

– Nythän se on tunnustettu laajasti. Jopa Hesari pääkirjoituksessaan kirjoitti, että se oli oikea kirja oikeaan aikaan, vaikka silloin 40 vuotta sitten olivat eri mieltä.

Kirja sisälsi sairauslomalle jääneen presidentti Urho Kekkosen mahdollisen seuraajan henkilökuvia. Kirjan vapaa-ajallaan kirjoittaneiden Helsingin Sanomien toimittajien henkilöllisyydet paljastuivat, kun julkaisusta kieltäytyneen WSOY:n pomo Hannu Tarmio yllättäen nimesi heidät suorassa televisiolähetyksessä. Seurauksena Laitinen sai potkut.

– Mikä oli aivan väärä päätös Helsingin Sanomilta, Virkkunen toteaa.

Kirjaa käsittelevä dokumentti Pesänlikaajat – erään kirjakohun anatomia saa television ensi-iltansa ensi viikon torstaina Ylen TV1:llä. Dokumentti on katsottavissa Yle Areenassa jo maanantaista lähtien.