Mainos

Jou­lu­puk­ki, tont­tu­ja ja suo­ma­lai­sia elä­myk­siä – mat­kai­lu­yrit­tä­jä tekee tu­ris­til­le joulun, mutta ei ehdi juuri itse rau­hoit­tu­maan

Pohjolan Pirtti tarjoaa joulunaikaan muun muassa räätälöidyn joulupukkiohjelman. Isokenkäisten Klubi puolestaan luo suomalaisia elämyksiä. Molemmat yritykset panostavat kuusamolaisuuteen eli lähiruokaan ja puhtaisiin raaka-aineisiin.

Kuusamolaisessa Pohjolan Pirtissä matkailijoille tarjotaan laadukkaita suomalaisia jouluelämyksiä.
Kuusamolaisessa Pohjolan Pirtissä matkailijoille tarjotaan laadukkaita suomalaisia jouluelämyksiä.

Pohjolan Pirtti muuttuu joulukuussa ihanaksi joulumaaksi. Ensimmäiset matkailijaryhmät saapuivat joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna. Joulupukkiohjelmat alkoivat 1.12. ja kestävät 1,5 kuukautta.

”Lähes kaikki vierailijat ovat ulkomaalaisia. Ryhmiä tulee Espanjasta, Ranskasta, Englannista ja Saksasta. Puolentoista kuukauden aikana vierailijoita käy yli 5000. Kotimaiset matkailijat tulevat viettämään lähinnä pikkujouluja”, Pohjolan Pirtin omistaja Tanja Pohjola kertoo.

Joulupukkiohjelma etenee siten, että vieraita on vastaanottamassa tonttutiimi, joka leikittää lapsia. Lapset ja aikuiset pääsevät pulkkamäkeen ja paistavat kodassa makkaraa.

Tämän jälkeen joulupukki ja muori kutsuvat vieraat pirttiin. Lapset ja vanhemmat saavat askarrella joulukortteja sekä leipoa piparkakkuja ja joulutorttuja. Joulupukki ja muori opettavat ohessa suomen kieltä. Tonttutiimi tai matkanjohtaja tulkkaavat tarvittaessa.

Matkailijaryhmien vierailuiden välissä työntekijät viettävät omaa joulua. Aattoiltana he rauhoittuvat syömään.

Laadukkaita kokemuksia

”Pyrimme siihen, että elämys joulupukin mökissä on laadukas. Tämän vuoksi kaikki työntekijät eläytyvät rooleihinsa täysillä. Minä ja mieheni olemme taloudenpitäjinä ja tontut ihan oikeita joulupukin tonttuja, jotka asuvat yhdessä joulupukin ja muorin kanssa Korvatunturilla. Pohjolan Pirtti on joulupukin mökki, jonne hän on tullut vierailemaan. Joulupukin päätoimisto löytyy Rovaniemeltä. Tärkeintä on kertoa yhtenäistä tarinaa. Joulupukista.”

Vierailulle tulevat ryhmät ovat pieniä, joten heitä pystytään huomioimaan henkilökohtaisesti. Tonttutiimissä on pääosin ulkomaalaisia työntekijöitä, erityisesti espanjalaisia ja ranskalaisia.

”Suurin odotus ulkomaalaisilla matkailijoilla kohdistuu lumeen eli sitä pitää olla. Poroistakin puhumme paljon”, Pohjola naurahtaa.

Suomalaisia elämyksiä

Isokenkäisten klubin omistaja Sirpa Kämäräinen kertoo, että joulunaikaan he tarjoavat monia suomalaisia elämyksiä vierailijoille. Matkailjoita tulee pääasiassa Hollannista ja Saksasta sekä Suomesta.

”Tarjoamme opastettuja ohjelmanumeroita, kuten pilkkimistä, lumikenkäilyä ja revontuliretkiä sekä arktisen lounaan tunnelmallisessa kodassa. Yksi tärkeimmistä ohjelmanumeroista on Seitsemän tähden savusauna. Siskoni Katja Vira toimii saunatonttuna ja kertoo suomalaisesta saunakulttuurista.”

Isokenkäisten Klubilla Kuusamossa suomalaisen joulun lisäksi matkailijat pääsevät tutustuman suomalaiseen saunan hienouksiin.
Isokenkäisten Klubilla Kuusamossa suomalaisen joulun lisäksi matkailijat pääsevät tutustuman suomalaiseen saunan hienouksiin.
Kuva: Salla Karhumaa

Yritys panostaa ekologisuuteen ja paikallisuuteen. Ruoka tulee läheltä ja raaka-aineet ovat puhtaita Wild Food brändin mukaisesti.

”Tarjoamme perinteisen jouluillallisen. Tärkeää on, että tarjolla on kuusamolaisia kalaherkkuja, Klubilla paistettua kinkkua ja perinteisiä joululaatikoita. Meidät tunnetaan kulinaarisena ruokapaikkana.”

Jos mukana on lapsia, niin joulupukki tulee vierailulle. Osa matkailijoista tosin osallistuu Pohjolan Pirtin joulupukkiohjelmaan. Ulkomaalaisille matkailijoille on tärkeää revontulien, huskyjen ja porojen näkeminen; suomalaisille jouluruoka ja rauhoittuminen.

”Vietämme omaa joulua vieraiden kanssa. Tarjoamme työntekijöille jouluruoan. Pyrimme siihen, että saamme istahtaa kiireen keskellä rauhassa alas glögilasin äärelle.”

Joulun tekijät
  • Isokenkäisten Klubi on kuusamolainen perheyritys, joka tarjoaa majoitus-, ravintola-, sauna- ja ohjelmapalveluita
  • Yrittäjinä toimivat Sirpa Kämäräinen ja Katja Vira
  • Yritys sijaitsee kauniin erämaaluonnon keskellä Itä-Kuusamossa, jossa vallitsee todellinen hiljaisuus ja rauha.
  • www.ikk.fi


  • Pohjolan Pirtti & Kievari sijaitsee Kuusamossa Vuotungin kylässä
  • Yrittäjinä toimivat Tanja ja Matti Pohjola
  • Vierailijat pääsevät muun muassa kokemaan päivän paikallisena, nauttimaan villiruokapäivällistä. Joulunaikaan pääsee vierailemaan joulupukin mökillä, joulusaunaan ja viettämään pikkujouluja.
  • www.pohjolanpirtti.fi