Synnytykset: Myös Oulussa ko­ti­syn­ny­tys­ten määrä kasvaa

Sumuttajat: Lis­ta­sim­me poh­joi­sen me­huk­kaim­pia hui­ja­rei­ta ja vei­ja­rei­ta

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Jou­lu­lah­ja­ra­haa tuli Poh­jois-Poh­jan­maal­le­kin lii­ken­ne­hank­kei­siin – Iin Jak­ku­ky­län sil­ta­han­ke sai 150 000 euroa

Valtiovarainvalikokunta osoitti 150 000 euroa Jakkukylän sillan lisärahoitustarpeisiin.
Valtiovarainvalikokunta osoitti 150 000 euroa Jakkukylän sillan lisärahoitustarpeisiin.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Valtiovarainvaliokunta on perjantaina päättänyt käytössään olevasta eduskunnan 40 miljoonan euron jakovarasta. Siitä tulee Pohjois-Pohjanmaalle kaksi miljoonaa euroa erilaisiin infrahankkeisiin, erityisesti liikenneväyliin.

Rahoitusta mietinnössä rahoitusta osoitetaan muun muassa Ylivieskaan valtatie 86:n kevyen liikenteen väylän rakentamiseen 450 000 euroa sekä Kalajoelle valtatielle 8:lle alikulkukäytävän rakentamiseen Tapion Tuvan kohdalle 300 000 euroa.

– Hankkeet parantavat oleellisesti liikenneturvallisuutta. Erityisesti lasten ja nuorten liikkumisen ja pyöräilyn kannalta nämä ovat tärkeitä, kansanedustaja Juha Pylväs (kesk.) sanoo.

Haapajärvelle mietinnössä osoitetaan 150 000 euroa Haapajärvelle tunnusomaisen, käyttökiellossa olevan Lemmensillan uusimiseen.

Liikenneturvallisuutta parantaa kansanedustajien Katja Hännisen (vas.) ja Hanna-Leena Mattilan (kesk.) mielestä myös jalankulku- ja pyöräilyväylän rakentaminen Oulaisiin Oulaistenkadun ja Lehtopään koulun väliselle osuudelle.

Oulaisten kaupungin pitkään suunnittelema jalankulku- ja pyöräilyväylä on pituudeltaan 2,4 kilometriä ja osa Oulaisten kaupungin liikenneturvallisuussuunnitelmaa. Hankkeelle osoitetaan 450 000 euron määräraha.

Liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen, kansanedustaja Pekka Aittakumpu (kesk.) jatkaa listaa muun muassa Lehtoseläntie ja Laitilantien kunnostuksella Muhoksella, Hylkirannantien kunnostuksella Reisjärvellä ja Mustikkamaantien liittymän parantamisella Utajärvellä. Näiden hankkeiden rahoitus on yhteensä 1,1 miljoonaa euroa.

Kansanedustaja Pylväs kertoo, että valiokunta halusi tukea myös tutkimustoimintaa. Ruukin turvepeltojen tutkimus sai 200 000 euron rahoituksen.

Lisäksi valiokunta lisäsi momentille 150 000 euroa kiinnittäen huomiota Iin kunnan Jakkukylän kevyen liikenteen siltahankkeen viivästymisestä aiheutuviin lisärahoitustarpeisiin.

Eduskunta vahvistaa jakovaroista rahoitettavat talousarvioaloitteet joulukuussa vuoden 2021 talousarviosta päätettäessä.