Apteekki: Lääk­kei­tä saa pian ti­lat­tua Wol­til­la kotiin

Live: Seuraa Voi­mis­te­lu­päi­vien lä­he­tyk­siä Ou­lu­hal­lis­ta suorana tästä

Kesäloma: Ke­sä­ta­pah­tu­mia lap­sil­le ja per­heil­le Oulussa ja lä­hi­seu­dul­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

"Jos löytää ko­ko­nai­sen kuol­leen jä­nik­sen, sen voi lä­het­tää meille tut­kit­ta­vak­si" – ­Ruo­ka­vi­ras­ton Oulun toi­mi­pis­tees­sä tehdään vuo­sit­tain toista tuhatta vil­li­eläin­tut­ki­mus­ta

Villieläimille tehdään patologisia tutkimuksia tautien ja virusten kartoittamiseksi, sekä kuolinsyyn selvittämiseksi. Jos luonnossa törmää kuolleeseen eläimeen, sen voi lähettää tutkimuksiin myös itse.

Luonnossa liikkuessa saattaa joskus törmätä kuolleeseen villieläimeen. Viime viikolla Mäntyharjulla Ylä-Ryötyn lammesta löytyi kellumasta kuollut karhu. Karhu lähetettiin Ruokaviraston Oulun toimipisteeseen jatkotutkimuksiin, joissa sen kuolinsyy pyrittiin selvittämään.

Paikallinen riistanhoitoyhdistys järjesti karhulle kuljetuksen Ouluun, jossa se päätyi erikoistutkija Marja Isomursun tutkimuspöydälle.

Erikoistutkijan mukaan karhun ruumis oli jo aloittanut mädäntymisprosessin, joten kuolinsyystä ei voida olla täysin varmoja.

– Kyseisestä eläimestä ei löytynyt selkeitä onnettomuudessa tulleita vammoja, tai jälkiä ampumisesta. Sen sisäelimet olivat jo melko pilaantuneet, joten kuolinsyytä ei varmasti pysty sanomaan ja hukkuminenkin on yksi mahdollisuus, kertoo Isomursu.

Isomursu on tutkinut villieläimiä työkseen jo 18 vuotta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.