Jorma "Pum­pe­li" Suorsa oli ou­lu­lais­ten lem­mik­ki, sai jopa ni­mik­ko­gaa­lan

Monet muistavat takavuosikymmenien Oulun keskustasta hyväntuulisen hahmon, joka saattoi tarjoutua laulamaan laulun pikkulanttia vastaan.

Helmikuun 13. päivänä kuollut Jorma "Pumpeli" Suorsa oli takavuosikymmeninä tuttu näky keskikaupungilla.
Helmikuun 13. päivänä kuollut Jorma "Pumpeli" Suorsa oli takavuosikymmeninä tuttu näky keskikaupungilla.
Kuva: Suorsan perhealbumi

Monet muistavat takavuosikymmenien Oulun keskustasta hyväntuulisen hahmon, joka saattoi tarjoutua laulamaan laulun pikkulanttia vastaan. Kun laulu, yleensä ”Tulkaa tytöt takaisin”, sitten alkoi, tarvittiin usein suurempi kolikko siihen, että helmikuun puolivälissä kuollut Jorma ”Pumpeli” Suorsa lopetti esityksensä.

Jorma Suorsa syntyi oululaisperheen ensimmäiseksi lapseksi Runebergin päivänä vuonna 1955. Esikoisen jälkeen perheeseen tuli pian vielä kaksi veljeä ja yksi sisko.

Lapsuusvuosinaan Jorma sairasti aivokalvontulehduksen, jonka nostama korkea kuume jätti häneen jälkensä loppuiäksi.

Mukana aina "kättä pidempää"

Iloinen poika varttui yhdessä sisarustensa kanssa, kävi erityiskoulua ja rippikoulun. Perheen isä kuoli 1980-luvulla, joten Jorma jäi yksinhuoltajaksi jääneen äitinsä hoidettavaksi. Aikuistuneet sisarukset auttoivat huolehtimisessa ehtimisensä mukaan.

Samalla vuosikymmenellä oululaiset oppivat tuntemaan Suorsan ”Pumpelina” kaupungin katukuvassa. Positiivinen ja omintakeinen persoona liikkui yleensä jalan puvuntakissa ja kanniskeli mukanaan vappuviuhkaa, katkennutta jääkiekkomailaa tai muuta keppiä.

Omaisten mukaan Jorma piti mukanaan kättä pidempää turvallisuuden takia.

– Mieheni sanoi, että Pumpeli kantoi keppiä, koska hän oli joutunut hakatuksi useamman kerran Oulun kaduilla. Jotkut ihmiset eivät vaan hyväksyneet häntä. Keppi tai vastaava toi turvallisuuden tunnetta, sanoo Jorman veljen vaimo, Leena Suorsa.

Pumpelin äiti sairastui 1980-luvun lopulla. Omaiset joutuivat tekemään vaikean päätöksen ja Jorma muutti Tahkokankaalle. Muutto oli sisaruksille kova paikka, mutta siitä selvittiin.

Gaala sai nimensä Suorsan mukaan

Pumpeli oli innokas paikallisen jääkiekon ja jalkapallon seuraaja. Kärppä-matseja hän pääsi katsomaan ilmaiseksi. Suorsan tunnettuutta oululaisten keskuudessa kuvaa hyvin, että Oulun musiikkivideofestivaalit nimesi pääjuhlansa Pumpeli-gaalaksi miehen mukaan.

Leena Suorsa kertoo, että musiikki oli aina tärkeä osa Pumpelin elämää.

– Hän tykkäsi valtavasti Juice Leskisestä. Viidestoista yö oli loppuvuosina hänen lempikappaleensa. Monesti Jorma pyysi, että soitamme kappaleen cd:ltä vieraillessamme. Hän kävi vielä lisäämässä volyymiä, että muutkin asukkaat saivat siitä oman osansa, Leena Suorsa nauraa.

Vuonna 2011 Pumpeli muutti Intiön Taatontuvasta Tyrnävälle Villa Tyrniin. Viimeisinä elinvuosinaan Suorsa sairasteli entistä enemmän.

– Jormalla oli tosi suuri sydän raihnaisessa ruumissaan. Hän kysyi aina muiden kuulumiset ja voinnit omasta terveydentilastaan huolimatta.

Viimeinen visiitti keskustassa

Saattohoidossa ollessaan Pumpeli toivoi pääsevänsä käymään vielä kerran rakastamansa Oulun keskustassa. Omaiset ja hoitohenkilökunta järjestivät Pumpelille paareilla varustetun taksin, jonka kyydissä miehen viimeiseksi jäänyt toive toteutui.

– Paarit laitettiin istuma-asentoon, että Jorma näki ikkunasta ulos. Häntä ajelutettiin parin tunnin ajan keskustassa ja käytiin vanhalla kotitalollakin mutka, Leena Suorsa sanoo.

Jorma Suorsa nukkui pois Tyrnävällä 13. helmikuuta 62 vuoden iässä Juice Leskisen Pyhä toimitus -kappaleen soidessa.

Tämä juttu on julkaistu Kale!:ssa. Lue koko lehti täältä.