OLYMPIALAISET: Italian Jacobs pinkoi satasen olym­pia­voit­ta­jak­si Eu­roo­pan en­nä­tyk­sel­lä

Mainos

Jorma In­ke­röi­nen, 67, tekee palk­ka­työ­tä elä­ke­läi­se­nä: ”Tapaan työs­sä­ni in­nos­ta­via ihmisiä – se pitää vir­keä­nä ja elä­mäs­sä mukana”

Jäsenkoordinaattori Jorma Inkeröinen on eläkkeellä, mutta jatkaa palkkatyön tekemistä työsuhteessa Pohjois- Pohjanmaan yrittäjien kanssa.

Jorma Inkeröinen sanoo, että kokenut ihminen tuo työyhteisöön kokemusta ja näkemystä.
Jorma Inkeröinen sanoo, että kokenut ihminen tuo työyhteisöön kokemusta ja näkemystä.
Kuva: Anna Tilvis

Jorma Inkeröinen, 67, on tehnyt jäsenhankintatyötä 13 vuotta, ensin Suomen Yrittäjille ja nyt puolitoista vuotta aluejärjestön palkkalistoilla. Tulosta on syntynyt.

Jäsenhankinnan perustana Inkeröinen pitää järjestön perusteellista tuntemusta.

”Täytyy tuntea järjestön merkitys ja tehtävä sekä se, miksi se on perustettu. Täytyy tuntea koko kuvio kaikilla kolmella tasolla, keskusjärjestöstä paikallistasolle asti.”

Inkeröinen toteaa, ettei ole ollenkaan huono asia, että hänellä on myös yrittäjätausta ja sitä kautta saatu kosketus järjestöön.

”Hyvä jäsenhankinta on tietenkin sellaista, joka synnyttää luottamuksen usein nuoren yrittäjän kanssa ja viestittää oikeaa tietoa.”

Innostus työhön syntyy siitä, että on itse saanut kokea järjestöstä tulevan hyödyn ja yhdessä toimimisen voiman.

”Toisaalta innostus tulee siitä, että saan koko ajan tavata sekä nuoria että kaiken ikäisiä yrittäjiä ja kuunnella heidän tarinoitaan. On innostuneita nuoria, jotka ovat elämänsä ensimmäistä kertaa alkamassa yrittäjiksi. Pystyn auttamaan heitä ja neuvomaan omalta osaltani, että he välttäisivät virheitä ja löytäisivät apua ennakkoon.”

"Innostus työhön syntyy siitä, että on itse saanut kokea järjestöstä tulevan hyödyn ja yhdessä toimimisen voiman.”
Jorma Inkeröinen

Innostavaa kanssakäymistä

Jäsenkoordinaattori on mukana myös yrittäjien tapahtumissa. Hän tutustuu ennakkoon yrityksiin, tekee puhelinsoittoja ja muuta aktiivista kontaktoimista. Hän työskentelee myös paikallisyhdistysten puheenjohtajien ja aktiivijäsenten kanssa.

Inkeröisellä on sekä ikää että kokemusta ja hän pystyy keskustelemaan kaikenlaisten ja -ikäisten yrittäjien kanssa. Hyvän asian vieminen tuleville jäsenyrittäjille motivoi.

”On tärkeää, että on työ, jonka hyväksyy ja jossa tulee hyväksytyksi. Kyllä se innostaa, kun tulee hyvää palautetta yrittäjiltä ja myös työnantajalta.”

Jorma Inkeröinen ymmärtää, että yrittäjän polku ei ole helppo. Yksinyrittäjien määrä on kasvussa.  Hän korostaa, että yrittäjät ovat ihan tavallisia ihmisiä, jotka ryhtyvät yrittäjiksi pystyäkseen tekemään työtään ja hankkiakseen sitä kautta toimeentulon.

Työ pitää virkeänä ja elämässä mukana

Inkeröinen kokee suurta tyydytystä ja kiitollisuutta siitä, että saa tehdä palkkatyötä vielä eläkeläisenä. Mieliala on parempi ja työyhteisöön kuuluminen on antoisaa.

Myöskään työsuhde-etuja, kuten työterveyshuoltoa hän ei väheksy. Monelle eläkeläiselle lisätulot mahdollistavat matkailua, harrastamista ja itsestä huolehtimista.

”Minusta työteko on jopa luonnollista, kun minunkin työpanos vielä kelpaa. Ei ole vaikea herätä aamulla ja alkaa töihin. Pysyy elämässä mukana. Entistä enemmän ihmiset tekevät töitä tämänkin ikäisenä. Suosittelen kyllä kaikille.”

Tietotekniikan osalta puolentoista vuoden aikana on tullut otettua varsinainen digiloikka. Inkeröinen pitää huolta ravinnosta sekä liikunnasta ja huolehtii sillä tavalla työkyvyn säilymisestä.

”On pitänyt oppia uutta ja ihmeellistä koko ajan. Kun aloitin, olin tietotekniikassa kohtuullisen avuton. Tänä päivänä pysyn mukana ja jopa omaksun uutta. Aivot pysyvät kunnossa.”

Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen pitää ikääntyviä mahtavana voimavarana.

”Ikä ei ollut Jorman palkkauksessa minkäänlainen tekijä. Olen palkannut taloon osaamista ja sain kovan luokan osaajan”, Kolehmainen sanoo.

Eläkeläinen työntekijänä
  • Kun työntekijä täyttää 68 vuotta, työsuhde raukeaa lakisääteisesti. Silloin työnantajan kanssa voidaan, jos työntekijä niin haluaa, tehdä uusi työsopimus. 
  • Niistä yrityksistä, joilla on kokemusta eläkeläisistä työntekijöinä kahden viimeisen vuoden ajalta, 95 prosenttia aikoo palkata heitä myös tulevaisuudessa.
  • Eläkeläinen on työnantajalle edullinen työntekijä, koska hänen palkastaan ei tarvitse maksaa sivukuluja eikä eläkettä.
  • Eläkeliiton ja Suomen Yrittäjien tammikuussa 2021 tekemässä kyselyssä vastaajista 74 prosenttia ilmoittaa olevansa halukkaita työllistämään eläkkeellä olevia henkilöitä yritykseensä.