Metsästys: Poh­jois-Poh­jan­maal­le myön­net­tiin luvat 25 il­vek­sen kaa­ta­mi­seen

Huumerikokset: Oikeus tuo­mit­si eh­dot­to­mia van­keus­ran­gais­tuk­sia tör­keis­tä huu­maus­ai­ne­ri­kok­sis­ta Oulussa

Mainos: Kalevan ti­laa­jan kump­pa­ni­etu­na liput puoleen hintaan Kär­pät-Pe­li­cans ke 27.10. peliin.

Jonot si­ka­inf­luens­sa­ro­ko­tuk­siin ovat enää vain muisto

Terveiden aikuisten into sikainfluenssarokotuksen ottamiseen on toistaiseksi jäänyt Suomessa laimeaksi. Rovaniemen parikymppisistä nuorista vain vajaa kolmannes on hakenut suojan sikainfluenssaa vastaan. Myös Oulussa rokotuspaikoilla on ollut hiljaista.

Suomessa on tähän mennessä rokotettu 1,7 miljoonaa ihmistä.
Suomessa on tähän mennessä rokotettu 1,7 miljoonaa ihmistä.
Kuva: Lehtikuva

Terveiden aikuisten into sikainfluenssarokotuksen ottamiseen on toistaiseksi jäänyt Suomessa laimeaksi. Esimerkiksi Helsinki aloitti terveiden 25--34-vuotiaiden rokotukset tällä viikolla, mutta syksyisen kaltaista rokotusryntäystä ei ole nähty.

--?Rokotuksilla ei tunnu olevan kovin suurta suosiota tällä hetkellä. Rokotusaktiivisuus saisi olla korkeampikin, sanoo hallintoylilääkäri Jukka Pellinen.

STT:n eri kaupungeissa tekemän selvityksen perusteella tilanne on samanlainen monilla muillakin paikkakunnilla. Rovaniemen parikymppisistä nuorista vain vajaa kolmannes on hakenut suojan sikainfluenssaa vastaan. Myös Oulussa rokotuspaikoilla on ollut hiljaista.

--?Olimme varanneet rokotuspaikoille paljon työntekijöitä, mutta ainoa ruuhka oli kahvihuoneessa, naurahtaa ylilääkäri Päivi Hirsso Oulun kaupungista.

Myös Tampereella ja Turussa rokotukset ovat sujuneet ilman jonotusta. Turussa alle 40-vuotiaiden rokotukset aloitettiin tällä viikolla, ja Tampere alkaa rokottaa terveitä 25--35-vuotiaita ensi viikolla.

Kaikkiaan Suomessa on rokotettu jo 1,7 miljoonaa ihmistä. Rokotusten odotetaan olevan ohi maaliskuussa.

Rokotuksia toivotaan työpaikoille

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan nuorten aikuisten into rokotusten hakemiseen on ollut vähäistä koko maassa, opiskeluikäisissä noin 50 prosentin luokkaa. THL kuitenkin toivoo, että mahdollisimman moni kävisi hakemassa rokotteen, vaikka epidemia on nyt laantunut.

Viranomaiset odottavat uutta tautiaaltoa viimeistään ensi talven influenssakaudeksi. Sen voimakkuuteen vaikuttaa se, kuinka moni on hakenut aiemmin rokotuksen.

--?Jos virus ei kovasti muunnu, näistä rokotuksista on hyvää tai kohtalaista hyötyä vielä silloin, sanoo lääkintöneuvos Merja Saarinen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Rokotukset aloitettiin Suomessa terveydenhuollon ammattilaisista ja esimerkiksi raskauden tai sairauden vuoksi riskiryhmään kuuluvista. THL kehottaa suhtautumaan rokotteen hakijoihin joustavasti, vaikka heidän rokotusaikansa olisikin jo mennyt.

--?Ketään ei pidä käännyttää. Rokotusintoon vaikuttaa paljon myös se, kuinka helposti rokote on saatavilla ja kuinka paljon mahdollisuuksia on saada rokotus esimerkiksi työpaikalla, Saarinen sanoo.