Ukrainan sota: Oulun uk­rai­na­lai­set muut­ta­vat nyt omiin asun­toi­hin, Help Cen­te­ril­lä kii­reis­tä aikaa

Luitko jo tämän: Hevosia vä­ki­val­loin kä­sit­te­le­vät ken­git­tä­jät ovat ylei­nen, mutta vaiettu ilmiö

Vanhat kuvat: Näin pik­ku­jou­lu­ja on juh­lit­tu Oulussa 2000-lu­vul­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Jo­ka­mie­hen­oi­keu­det jäävät his­to­riaan, kun Met­sä­hal­li­tus ottaa käyt­töön jo­kai­sen­oi­keu­det

Jokaisenoikeudet takaavat kaikille mahdollisuuden esimerkiksi marjastamiseen. Kuvituskuva.
Jokaisenoikeudet takaavat kaikille mahdollisuuden esimerkiksi marjastamiseen. Kuvituskuva.
Kuva: Toivo Kiminki

Metsähallitus käyttää jatkossa jokamiehenoikeuksista muotoa jokaisenoikeudet. Taustalla on monimuotoisuuden, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen.

Termin muutos tukee myös suosituksia sukupuolineutraalin kielen edistämisestä. Jo aiemmin jokaisenoikeudet-termiä on käytetty joissakin tiedotusvälineissä tai yritysten ja järjestöjen viestinnässä.

Jatkossa jokaisenoikeudet-termiä käytetään kaikessa Metsähallituksen viestinnässä verkkosivuilla, tiedotteissa, somessa, esitteissä ja kansallispuistojen opastekylteissä. Digitaalisiin kanaviin muutos tulee heti. Painotuotteisiin ja kyltteihin termi vaihdetaan, kun niiden uusiminen on ajankohtaista.

Metsähallituksen mukaan se haluaa kannustaa muitakin käyttämään jatkossa termiä jokaisenoikeudet entisen jokamiehenoikeudet-termin sijaan.

Jokaisenoikeuksilla tarkoitetaan jokaisen ihmisen oikeutta käyttää luontoa siitä riippumatta, kuka alueen omistaa tai kuka on sen haltija. Jokaisenoikeuksien sallimissa rajoissa luonnon käyttämiseen ei tarvita maanomistajan lupaa.

Jo aiemmin Metsähallitus on muuttanut käyttämiään termejä sukupuolineutraaleiksi. Alkuvuodesta kaikki työntekijät saivat sukupuolineutraalit ammattinimikkeet.