Liikenne: Täys­säh­kö­tak­sit yleis­ty­vät Oulun tol­pil­la

Kolumni: Ei kannata sai­ras­tua, jos asut syr­jä­se­dul­la

Oulu: Kii­ke­liin suun­ni­tel­tu me­ri­kyl­py­lä hakee jälleen li­sä­ai­kaa – ja on to­den­nä­köi­ses­ti saa­mas­sa sitä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Joka vii­den­nel­tä työ­pai­kal­ta löytyi viime vuonna ul­ko­maa­lai­nen työn­te­ki­jä, jolla ei ollut työ­oi­keut­ta – eri­tyi­ses­ti ra­ken­nus­ala ko­ros­tui

Ulkomaalaisiin työntekijöihin liittyvä laiton toiminta huolestuttaa viranomaisia, tiedottaa Verohallinto.

Viime vuonna aluehallintovirastot tekivät vajaa 1600 tarkastusta ulkomaalaista työvoimaa käyttäviin yrityksiin. Joka viidennessä tarkastuksessa löytyi vähintään yksi henkilö, jolla ei ollut oikeutta tehdä kyseistä työtä Suomessa.

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.
Kuva: Lännen Media

Rakennusalalla tilanne on heikoin, sillä siellä työnteko-oikeudettomia henkilöitä löytyi joka kolmannella tarkastuksella.

– Ukrainan sota saattaa kasvattaa tätä epätoivottua ilmiötä lisää. Mitä enemmän Suomeen tulee pakolaisia, sitä valppaampia saamme myös me viranomaiset olla, että työntekijöillä on työoikeus ja heille maksetaan työstä asianmukainen korvaus ja palkasta verot ja muut työnantajamaksut, harmaan talouden selvitysyksikön johtaja Janne Marttinen Verohallinnosta kertoo.

Aluehallintoviraston työsuojelu valvoo, että ulkomaalaisilla työntekijöillä on tarvittava työoikeus ja että heille maksetaan vähintään vähimmäispalkka lisineen. Kun ulkomaalainen työskentelee ilman oikeutta Suomessa, on tämä haavoittuvassa asemassa ja voi tulla työnantajan hyväksikäyttämäksi.

– Valvontahavaintojemme perusteella työnteko-oikeudettomille ulkomaalaisille maksetaan usein sellaista palkkaa, joka ei ole Suomen lain perusteella riittävällä tasolla. Toisaalta meillä on usein tarkastuksilla haasteita saada selvyyttä siihen, mitä työpaikalla oikeasti tapahtuu ja millä ehdoilla työtä tehdään, ylitarkastaja Riku Rajamäki Etelä-Suomen hallintovirastosta kertoo.

– Siksi pyrimme tarkastusten yhteydessä keskustelemaan ulkomaalaisten työntekijöiden kanssa.

Verohallinto puolestaan valvoo, että palkoista maksetaan verot. Viime vuonna harmaan talouden valvonnassa löydettiin yhteensä 32 miljoonaa euroa pimeitä palkkoja. Merkittävä osa pimeästä työvoimasta jää kuitenkin verotarkastuksissa henkilötasolla tunnistamatta.

Nostoja harmaan talouden valvonnan tuloksista 2021

Poliisi sai haltuun rikoshyötyä yhteensä 40 miljoonan euron edestä.

Poliisin tutkinnassa olevien talousrikosasioiden määrä on pysynyt samalla tasolla.

Verohallinto tekemien harmaan talouden tarkastusten perusteella määrättiin maksuun arvonlisäveroja 40 miljoonaa euroa ja työnantajasuorituksia 11 miljoonaa euroa.

1123 yrittäjäksi haluavaa ulkomaalaista teki ELY-keskukselle hakemuksen. ELY-keskukset arvioivat yrittäjäksi haluavan ulkomaalaisen edellytyksiä siihen, onko henkilöllä kyky työskennellä yrittäjänä Suomessa. ELY-keskukset hyväksyivät hakemuksista 55 prosenttia.

Tullin yritys- ja asiakirjatarkastusten pohjalta määräämät verojen jälkikannot ja talousrikostutkinnan vaikuttavuus olivat yhteensä 26 miljoonaa euroa.

Lähde: vero.fi