Taivaan ilmiöt: Oulun tai­vaal­la nähtiin ai­nut­laa­tui­nen va­lo­il­miö – asian­tun­ti­ja kertoo, mistä oli kyse

Kolumni: Aika kultaa muistot – 1980-lu­kua on pidetty aikana, jolloin olot Suo­mes­sa olivat par­haim­mil­laan

Luitko jo tämän: Kaak­ku­riin ra­ken­tuu muun muassa Rusta ja Stadium Outlet

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Joka neljäs savuke on men­to­lia, mutta nyt sen röy­hyt­te­ly loppuu – kes­ki­viik­ko­na tulee voimaan myös muita kiel­to­ja

Tupakoitsijat ovat ostaneet makusavukkeita varastoon, sillä niiden myyntikielto alkaa. Ennakoinnista huolimatta hävitettäviä tuotteita kertyy useamman lakimuutoksen vuoksi väistämättä.

Suomessa saa keskiviikosta alkaen myydä ainoastaan sellaisia savukkeita, joiden maku ja tuoksu ovat peräisin pelkästään tupakasta.
Suomessa saa keskiviikosta alkaen myydä ainoastaan sellaisia savukkeita, joiden maku ja tuoksu ovat peräisin pelkästään tupakasta.
Kuva: Jukka Vuokola

Suomen tupakkamyynnissä tapahtuu kertaheitolla iso muutos, kun mentolisavukkeiden myyntikielto astuu voimaan.

EU:n tupakkatuotedirektiiviin ja sitä toteuttavaan tupakkalakiin perustuva siirtymäaika päättyy keskiviikkona. Samalla mentolisavukkeita ei enää saa myydä tai luovuttaa kuluttajille.

Kyseessä on merkittävä asia, sillä iso osa päivittäistavarakaupasta ostetuista savukkeista on ollut maustettuja.

– Mentolisavukkeiden osuus koko savukemyynnistä on ollut jo pidempään noin 25 prosenttia, kertoo S-ryhmän valikoimapäällikkö Taru Jaakkola.

Kysyntä on ollut selvästi suurempaa kuin aiemmin – mutta ei kaikkialla

Keskiviikkona esimerkiksi markettien kassoilta on turha pyytää mentolisavukkeita. Jaakkola ei usko, että kielto tulisi ainakaan suurimmalle osalle tupakoitsijoista yllätyksenä.

– Lakimuutos ja mentolisavukkeita koskenut siirtymäaika on ollut tiedossa jo pitkään ja siitä on uutisoitukin tasaisin väliajoin, hän huomauttaa.

Myyntitilastot kertovat pikemminkin makusavuttelijoiden varautuneen kieltoon etukäteen täyttämällä varastonsa. Muutos aiempaan on ainakin S-ryhmän myyntipaikoissa selvä.

– Mentolisavukkeiden kysyntä on ollut koko alkuvuoden ajan tasaisesti viime vuotta edellä, Jaakkola kertoo.

Hamstrauksesta ei varsinaisesti voi kuitenkaan puhua, sillä myynti on kasvanut hänen mukaansa noin kymmenen prosenttia aiemmasta.

K-ryhmän puolella muutosta ei sen sijaan näy. Savukkeiden myynti kasvoi keväällä jonkin verran, kun matkustusrajoituksista johtunut matkustajatuonti todennäköisesti väheni.

– Mentolisavukkeissa kysynnän kasvu on oli huhtikuussa jopa vähäisempää kuin muiden savukkeiden, kertoo Keskon osto- ja myyntijohtaja Aki Erkkilä.

Hän pitää todennäköisenä, että mentholia polttavat keskittivät varastointinsa viimeisille päiville, jolloin seikka ei vielä näy tilastoissa.

– Savukkeiden kokonaismyyntiin tällä on koko vuoden osalta kuitenkin pieni merkitys.

Myyntikieltoja myös pakkausmerkintöjen perusteella

Keskiviikkona astuu voimaan myös kaksi muuta muutosta, jotka eivät tosin näy yhtä konkreettisesti tupakan kuluttajille.

Tästä eteenpäin myynnissä ei saa olla enää lainkaan savukkeita tai kääretupakkaa, jonka myyntipakkauksesta puuttuu niin sanottu turvaominaisuusmerkintä. Sen tarkoitus on auttaa varmistamaan, onko kyseessä aito vai laiton tupakkatuote.

Turvaominaisuusmerkintä muodostuu muun muassa väriä vaihtavasta painoväristä, mikropainatuksesta ja piilotetuista turvakuiduista.

Määräys on koskenut jo vuoden ajan EU:ssa valmistettavia ja sen alueelle tuotavia tupakkatuotteita. Markkinoilla on kuitenkin edelleen tätä vanhempia tuotteita, joita on saanut tähän asti myydä myös ilman turvamerkintöjä.

Lisäksi kaikissa myytävissä savuke- ja kääretupakkapakkauksissa on keskiviikosta lähtien oltava yksilöllinen tunniste, joka kertoo muun muassa tuotteiden valmistuspaikan, -päivän sekä määränpään.

Järjestelmä mahdollistaa tuotteiden tunnistamisen, paikantamisen ja jäljittämisen koko toimitusketjussa sekä niitä koskevien tietojen siirtämisen tiedontallennusjärjestelmään.

Muutokset koskevat myös tukkupakkauksia.

Varastoihin jääneet tuotteet hävitetään

Kauppa on varautunut mentolisavukkeiden kieltoon hyvissä ajoin.

– Toimimme tarkasti ohjeiden mukaan ja vedämme myymälöissä olevat tuotteet pois myynnistä nyt päättyvään takarajapäivään mennessä, Erkkilä kertoo.

Varautuminen on vaatinut kuitenkin tasapainoilua asiakkaiden palvelun ja turhien varastojen välttämisen välillä. Jaakkolan mukaan kaupoissa on pyritty pitämään myytävää loppuun saakka.

– Varmasti on mahdollista, että joidenkin varianttien kohdalla hyllyt ovat päässeet jo tyhjentymäänkin, hän sanoo.

Toisaalta ne mentolisavukkeet, jotka ovat vielä keskiviikkona myymättä, joudutaan hävittämään. Sama koskee puutteellisesti merkittyjä tuotteita.

Tupakat palautetaan Jaakkolan mukaan myymälöistä keskusvarastolle ja niiden hävittäminen tapahtuu yhteistyössä tupakkateollisuuden kanssa.

Muokattu klo 17.13: Lisätty K-ryhmän kommentit.

Tausta

Viimeinen sallittu lisämaku

Tupakkalain mukaan kuluttajalle ei saa myydä savuketta tai kääretupakkaa, jossa on muu kuin tupakan tuoksu tai maku.

Kielto perustuu EU:n tupakkatuotedirektiiviin.

Maut ovat olleet kiellettyjä vuodesta 2016 alkaen, mutta joidenkin tuotteiden kohdalla on noudatettu siirtymäaikaa.

Suomessa siirtymäsäännös koski ainoastaan mentolisavukkeita.

Siirtymäaika päättyy 20.5.2020, jolloin mentolisavukkeita ei enää saa myydä tai muutoin luovuttaa kuluttajalle.

Tupakkalain tavoitteena on ihmisille myrkyllisiä aineita sisältävien ja riippuvuutta aiheuttavien tupakkatuotteiden ja muiden nikotiinipitoisten tuotteiden käytön loppuminen.