Sää: Ensi vii­kol­la tulee Poh­jois-Poh­jan­maal­la lunta ja vettä

Javier Torres ehdolla Kan­sal­lis­ba­le­tin tai­teel­li­sek­si joh­ta­jak­si

Helsinki
Javier Torresilla on vahva klassisen baletin ja nykytanssin tuntemus. Kansallisbaletin ohjelmistossa on viimeksi tänä syksynä nähty Javier Torresin koreografia Prinsessa Ruusunen.
Javier Torresilla on vahva klassisen baletin ja nykytanssin tuntemus. Kansallisbaletin ohjelmistossa on viimeksi tänä syksynä nähty Javier Torresin koreografia Prinsessa Ruusunen.
Kuva: Heikki Tuuli

Suomen kansallisooppera ja -baletti sr:n hallitus on valinnut ehdokkaaksi baletin taiteelliseksi johtajaksi Javier Torresin. Hallitus päättää taiteellisen johtajan nimittämisestä henkilöstöryhmiä kuultuaan 21. lokakuuta.

Javier Torresilla on vahva klassisen baletin ja nykytanssin tuntemus. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus koreografina ja opettajana lukuisissa nimekkäissä balettiryhmissä ja oppilaitoksissa.

Torres on työskennellyt Kansallisbaletin tanssijana 1991–2008. Tätä kautta hän tuntee organisaation ja sen toimintatavat. Kansallisbaletin ohjelmistossa on viimeksi tänä syksynä nähty Torresin koreografia Prinsessa Ruusunen.

Kansallisbaletin taiteellinen johtaja toimii pääjohtajan alaisuudessa ja vastaa Kansallisbaletin ohjelmiston taiteellisesta suunnittelusta, johtaa ja kehittää sen toimintaa. Hakuprosessissa taiteelliselle johtajalle asetettiin keskeisinä vaatimuksina baletin ja nykytanssin tuntemus, taiteellinen ja strateginen näkemys, kyky operatiivisen toiminnan johtamiseen sekä ulkopuolisten verkostojen hallinta. Prosessissa oli mukana 45 henkilöä. Hakijoita oli 15 eri maasta.

Jos Javier Torres nimitetään, sopimus on määräaikainen ja neljän vuoden pituinen 31.7.2026 saakka. Sopimus sisältää kolmen vuoden lisäoption.

Kansallisbaletin nykyisen taiteellisen johtajan Madeleine Onnen kausi päättyy 31.7.2022.