Jär­jes­tyk­sen­val­vo­jaa puu­ko­tet­tiin Jy­väs­ky­läs­sä

Järjestyksenvalvojaa puukotettiin kirjan esittelytilaisuudessa Jyväskylässä. Yksi Äärioikeisto Suomessa -kirjan kirjoittajista on Dan Koivulaakso, joka joutui sumutehyökkäyksen kohteeksi Oulussa viime kesänä.

Järjestyksenvalvojaa puukotettiin Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuudessa Jyväskylän kaupunginkirjastossa keskiviikkoiltana. Vammojen vakavuudesta ei ole tietoa.

Iltakuudelta alkaneessa tilaisuudessa oli tarkoitus esitellä Li Anderssonin, Mikael Brunilan ja Dan Koivulaakson kirjaa Äärioikeisto Suomessa, joka analysoi suomalaisen äärioikeiston toimintaa ja tuo julki suomalaisen äärioikeiston eurooppalaiset juuret.

Nujakka ovella alkoi vain vähän aikaa sen jälkeen kun tilaisuus oli alkanut. Kolme ulkopuolista yritti tunkeutua sisään kirjastoon. Ovelle asetetut järjestyksenvalvojat saivat kuitenkin estettyä heidän pääsynsä.

Silminnäkijöiden mukaan tunkeutumista yrittäneillä oli useita teräaseita. Yksi vartijoista sai puukosta selkäänsä, ja toista lyötiin pullokassilla.

STT:n saamien tietojen mukaan poliisi saapui paikalle vasta toisen puhelun jälkeen.

Poliisi tutkii tekoa törkeänä pahoinpitelynä.

Silminnäkijöiden mukaan ambulanssimiehet olivat sanoneet, että vammat hoituvat tikeillä.

Järjestäjät olivat varautuneet

Äärioikeisto Suomessa –Vastarintamiehiä ja metapolitiikkaa -kirjan kirjoittajia ovat Li Andersson, Mikael Brunila ja Dan Koivulaakso. Andersson ja Brunila olivat paikalla esittelytilaisuudessa, Koivulaakso puolestaan ei.  Koivulaakso joutui sumutehyökkäyksen kohteeksi Oulussa heinäkuussa. Välikohtaus eteni syyttäjälle viime viikolla.

Tilanne oli sen verran yllättävä, että sen jälkeen oli vaikea kasata itsensä, kertovat Li Andersson ja Mikael Brunila

– Oli kuitenkin tärkeää, että tapahtuma vietiin loppuun asti, he sanovat.

Andersson on kokenut epäsuoraa uhkailua aiemminkin. Hänen mukaansa uhkailut liittyvät hänen tehtäviinsä Vasemmistonuorten puheenjohtajana.

– En olisi ikinä uskonut tällaista. Olen pitänyt kirjastoa turvallisena paikkana, kommentoi yksi tilaisuudessa mukana ollut nainen STT:lle.

Toinen kertoi huomanneensa, että ulkona tapahtui jotain.

– Sisällä ei pelottanut, mutta olin huolissani, mitä ulkona tapahtuu.

Tilaisuudesta oli tehty uhka-arvio, mutta emme osanneet kuvitella, että mitään tapahtuu, kertoi Jyväskylän yhteiskunnallisen opiston rehtori Irma Hirsjärvi paikan päällä.

– Jatkossa täytyy hankkia poliisivartio, hän pohti.