Oulu: Katso, mistä löytyy Oulun seit­se­män ou­doin­ta muis­to­merk­kiä

Väkivaltarikokset: Hei­nä­pään tapon yritys oli miehen ja naisen välinen vä­ki­val­tai­nen riita

AirBNB: Oulussa uh­ka­sa­kot saaneet osak­kee­no­mis­ta­jat va­lit­ta­vat hal­lin­to-oi­keu­teen

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Jär­jes­tet­ty pa­ko­lais­aal­to on riski, mutta sitä ei pidä torjua isom­pien tur­val­li­suus­uh­kien kus­tan­nuk­sel­la

Kiista hybridiuhan torjunnasta Suomen itärajalla uhkaa kaataa mahdollisuuden torjua vielä isompia uhkia. Kansallisen turvallisuuden takaamisen parhaista tavoista pitää keskustella, mutta politiikkaa teemalla on kyseenalaista tehdä.

Tapahtumat Lapin itäisillä rajanylityspaikoilla loppuvuonna 2015 ja keväällä 2016 havahduttivat Suomen. Venäjä alkoi ohjata turvapaikanhakijoita rajoille Sallassa ja Raja-Joosepissa. Tulijoita oli lähes 1 800.

Viime syksynä paljon rajumpia kuvia saatiin Valko-Venäjän raja-alueilta, jossa Lähi-idästä lennätetyt harhautetut turvapaikanhakijat pyrkivät väkisin Puolan, Liettuan ja Latvian kautta EU-alueelle.

Tulijoita olivat vastassa sotilaat ja uudet piikkilankaesteet. Pieni osa pääsi läpi, pääosa tulijoista lennätettiin takaisin kotimaihinsa.

Jo paljon ennen Ukrainan sotaa Suomessa alkoi varautuminen Venäjän aiheuttamiin moninaisiin uhkiin ja ikävyyksiin, joita hybridiuhkiksi kutsutaan. Ukrainan sota on pannut lainvalmisteluun vielä uutta vauhtia.

Valmisteilla on nyt kolmeakin lakia koskevia muutoksia, joista keskeisimmät liittyvät valmiuslakiin.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.