Mainos

Jari Pi­ri­nen: ”Vä­hem­mis­tö­si­joit­ta­ja kump­pa­ni­na on paras rat­kai­su kasvuun – ohjat pysyvät yrit­tä­jän omissa käsissä ja ra­hoi­tuk­sen saa­ta­vuus hel­pot­tuu”

Jari Pirinen Toimitusjohtaja Arvo Sijoitusosuuskunta
Jari Pirinen Toimitusjohtaja Arvo Sijoitusosuuskunta

Pohjanmaan Arvo Sijoitusosuuskuntaa voi kuvata nopeasti kahdella sataluvulla, olemme yli 100-vuotias ja taseemme on yli 100 miljoonaa euroa. Olemme myös laajasti omistettu, meillä on yli 24 000 omistajaa etupäässä Pohjois-Pohjanmaan alueella.

”Tuottoa omistajille ja kasvua alueemme yrityksille” -missiomme tiivistää tekemisemme, eli mahdollistamme yritysten kasvun pitkäjänteisellä sijoittamisellamme.

Teemme pääosin oman pääoman ehtoisia 1-5 miljoonan euron vähemmistösijoituksia jo toimintansa vakiinnuttaneisiin kasvaviin yrityksiin. Meillä on tällä hetkellä 21 sijoitusta eri toimialoilla oleviin yhtiöihin ja sijoituksen keskikoko on yli miljoona euroa.

Sijoittajat hakevat yrityksiä, joilla on halu kasvaa ja niillä on kasvupotentiaalia. Mitä yrittäjät itse hakevat?

Ennen keskustelua sijoittajien kanssa on hyvä miettiä, mitä yritykseen ollaan hakemassa ja millainen omistusmalli on tällä hetkellä ja tavoitellussa tulevaisuudessa toimivin. Tarjolla voi olla kumppaneita, jotka ovat kiinnostuneita vähemmistöstä tai enemmistöstä.

Halutaanko kumppanin olevan aktiivinen vai enemmänkin rahaa tuova ja passiivinen, pitääkö sen tuoda toimialaosaamista vai jotain laatikon ulkopuolelta? Mitä yrittäjä tavoittelee itse – osittais-exitin heti ja koko yrityksen myynti 3–5 vuodessa vai haetaanko pitkäjänteistä osinkotuottoa tai teknologioiden yhdistämistä tavoittelevaa kumppania.

Jos yritykseen halutaan aidosti strateginen kumppani, on näiden kysymysten oltava heti selvät yrittäjille itselleen. Pelkkä rahan etsiminen ei tuota tulosta, mutta fokusoitu kumppanointi kyllä.

Vähemmistösijoittaja kumppanina on mielestäni paras ratkaisu kasvuun. Ohjat pysyvät yrittäjien omissa käsissä ja rahoituksen saatavuus helpottuu vakavaraisuuden parantuessa ja kasvupaketti vivuttuu kerralla suuremmaksi.

Verkostuvassa maailmassa sijoittajakumppani voi avata uusia ovia yritykselle ja luo uskottavuutta.

Rahoittaminen ja etenkin sijoittaminen perustuu luottamukseen ja yhteiseen näkemykseen siitä, minne ollaan menossa ja miten. Ulkopuolinen sijoittaja tuo mukanaan aina hallinnointiosaamista ja -kulttuuria ja aika monesti ensimmäiset vuodet muutetaan yritystä yhtiöksi, eli kaikkien omistajien ja sidosryhmien tasapuolinen kohtelu turvataan.

Yllättävänkin usein siirtyminen one man show’sta tiimityöhön on tiukka kasvun paikka. Toki me sijoittajatkin etsimme vahvoja edelläkävijöitä, joiden kanssa kasvamme ja opimme itsekin.