Janne Im­mo­sel­la ja Taina Hu­lan­mäel­lä on viisi pe­säl­lis­tä me­hi­läi­siä, joiden teh­tä­vä­nä on pö­lyt­tää Lepolan tilan marjat Hau­ki­pu­taal­la

Janne Immonen ja Taina Hulanmäki muuttivat kolme vuotta sitten maaseudun rauhaan Lepolan tilalle.

Janne Immosen tavoitteena on lisätä mehiläispesiä joka vuosi, kunnes hänellä on vähintään 25 pesää. Sen verran vielä pystyy hoitamaan päivätyön ohella.
Janne Immosen tavoitteena on lisätä mehiläispesiä joka vuosi, kunnes hänellä on vähintään 25 pesää. Sen verran vielä pystyy hoitamaan päivätyön ohella.
Kuva: Ester van Dam

Janne Immonen ja Taina Hulanmäki muuttivat kolme vuotta sitten maaseudun rauhaan Lepolan tilalle Haukiputaalla. Pari näki heinäpelloissa ja talon vanhassa hirsikehikossa tilaisuuden elää keskellä luontoa – ja tarjota saman mahdollisuuden muillekin.

– Jatkossa tilalla voi poimia marjoja ja hoitaa eläimiä. Haemme luonnosta elämystä, Hulanmäki kertoo.

Kaikki lähti liikkeelle kuitenkin mehiläisistä. Niitä Immonen tilasi vuosi sitten viisi pesällistä käytyään ensin mehiläistarhauksen peruskurssin. Mehiläisten tehtävänä on pölyttää tilan marjat.

Kesäisin Immonen käy pesillä yhdeksän päivän välein katsomassa, onko kaikki kunnossa.

– Tarkistan, että pesässä on munia, toukkia ja peittosikiöitä, joista tulee pian aikuisia mehiläisiä.

Mehiläiskesä päättyy sadonkorjuuseen elokuussa. Silloin mehiläiset alkavat syödä yhä enemmän hunajaa, joten Immonen kerää hunajalaatikot talteen.

– Tämä on raskain vaihe, koska laatikko voi painaa 35 kiloa.

Viime kesä oli harvinaisen hyvä, lämmin ja sateeton. Hunajaa tuli heti satoja kiloja. Suurin osa meni myyntiin, loput perhe söi itse.

Viime syksynä pari istutti ensimmäiset mansikat ja vadelmat. Tänä vuonna Taina Hulanmäen aika kuluu loppujen marjojen istuttamiseen. Kunnon sato tulee ensi vuonna, jolloin Lepolasta tulee itsepoimintatila.

– Teemme marjoista myös hilloa, joka makeutetaan omalla hunajalla, Hulanmäki kertoo.

Hulanmäki valmistuu puutarhuriksi kesän aikana ja ottaa tilan ohjat käsiinsä. Immonen jatkaa vielä päivätöissä myyntiedustajana.

Elokuussa tilalla avautuu myös kotieläinpiha. Siellä pääsee tutustumaan esimerkiksi ankkoihin, lampaisiin, kanoihin sekä poniin. Töitä on vielä paljon edessä.

– Kaikki lähtee aina kasvamaan. Aluksi otimme pari kesäkanaa, nyt kanoja on 40, Immonen nauraa.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle.