Pääkirjoitus: Suomen side Ruot­siin vah­vem­pi ja ta­sa-ar­voi­sem­pi kuin yli 200 vuo­teen, on jo aika unohtaa komp­lek­sit

Suurpetokeskus: Tuore tar­kas­tus kertoo useista puut­teis­ta Kuu­sa­mon suur­pe­to­kes­kuk­ses­sa

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Jää­kiek­ko­maa­jouk­kue haki en­sim­mäi­sen olym­pia­voit­ton­sa Pe­kin­gis­tä – Suomi ei hä­vin­nyt tur­nauk­ses­sa pe­liä­kään

Peking
Suomi juhlii historiallista olympiakultaansa Venäjän olympiakomitean joukkuetta vastaan pelatun ottelun jälkeen.
Suomi juhlii historiallista olympiakultaansa Venäjän olympiakomitean joukkuetta vastaan pelatun ottelun jälkeen.
Kuva: ALEX PLAVEVSKI

Suomen jääkiekkomaajoukkue on voittanut ensimmäisen kerran olympiakullan. Suomi kaatoi Venäjän olympiakomitean joukkueen Pekingin talviolympialaisten loppuottelussa 2–1.

Suomi voitti olympiaturnauksessa kaikki ottelunsa. Aiemmin Suomen miesten joukkue oli ottanut olympiahopeaa 1988 ja 2006.

Hannes Björninen ohjasi Marko Anttilan laukauksen maaliin ja vei Suomen 2–1-johtoon Venäjän olympiakomiteaa vastaan Pekingin olympialaisten miesten jääkiekkoturnauksen loppuottelun kolmannen erän ensimmäisellä minuutilla.

Toisessa erässä Ville Pokka oli tasoittanut pelin 1–1:een yllättämällä Venäjän olympiakomitean joukkueen maalivahti Ivan Fedotovin.

Ensimmäinen erä meni 1–0 venäläisille. Johtomaali syntyi ylivoimalla ja sen laukoi Mihail Grigorenko.

Suomen joukkueessa pelasi kymmenen miestä, jotka olivat aiemmin edustaneet Suomea olympiaturnauksessa. Kokenein heistä on Sotshissa 2014 ja Pyeongchangissa 2018 Suomea edustanut puolustaja Juuso Hietanen. Olympiamitalin ovat pelaajista saavuttaneet Valtteri Filppula Vancouverissa 2010 sekä Juuso Hietanen, Leo Komarov ja Sami Vatanen Sotshissa 2014.

-  Kyllä tämä uskomatonta, vaikea laittaa sanoiksi. Tuntuu tosi hyvältä, Valtteri Filppula sanoi Discoveryn tv-haastattelussa.

Filppula arveli Suomen saaneen itseluottamusta siitä, että kaikki tiukat ottelut olympialaisissa kääntyivät Suomen eduksi.

– Tässä turnauksessa näin kävi monta kertaa. Ehkä saimme siitä itseluottamusta.

Presidentti Sauli Niinistö seurasi ottelua Münchenissä ja julkaisi ottelun jälkeen Twitterissä kommenttinsa.

– Leijona kesytti karhun. Onnea, vakaa ja vahva Joukkue! Niinistö viestitti.