Tulipalot: Oulun Top­pi­las­sa syttyi aa­muyöl­lä kolmas ta­hal­laan sy­ty­te­tyk­si epäilty palo

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Pääkirjoitus

Itä­ra­jal­la siir­ryt­tiin vä­sy­tys­tais­te­luun, jota Suomi ei vält­tä­mät­tä edes täys­su­lun avulla voita

Inarin Raja-Jooseppiin eli ainoalle auki olevalle Suomen ja Venäjän väliselle henkilöliikenteen rajanylityspaikalle ei tiistaina saapunut neljän aukiolotunnin aikana yhtään turvapaikanhakijaa.

Parina viime päivänä intoa ovat ehkä jarruttaneet hyytävät pakkaslukemat. Sen sijaan ei kannata olettaa, että Venäjän hyvälle alulle saama häirintäoperaatio olisi ohi.

Näin päätteli myös Orpon hallitus. Se kertoi tiistaina iltapäivällä, että myös Raja-Jooseppi pannaan säppiin. Perjantain vastaisena yönä alkava sulku kestää näillä näkymin kaksi viikkoa.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) perusteli päätöstä tarpeella saada Venäjän Suomeen kohdistama vaikuttamistoiminta poikki. Hän luonnehti päätöstä oikeasuhtaiseksi, lainmukaiseksi ja välttämättömäksi.


Turvapaikanhakijoita Sallan raja-asemalla viime viikon torstaina.
Turvapaikanhakijoita Sallan raja-asemalla viime viikon torstaina.
Kuva: Pekka Aho

Hallituksen edellinen aie koko itärajan sulkemiseksi kaatui apulaisoikeuskanslerin kielteiseen arvioon. Tiistaina laillisuusvalvoja kuitenkin näytti hallituksen aikeelle vihreää valoa. Kanta muuttui ehkä siksi, että Rajavartiolaitoksen mukaan riski rajaan kohdistuvan uhan laajenemista on ilmeinen.

Hallitus nojasi päätöksen juridiikassa perustuslakivaliokunnan toissakesäiseen kantaan, jonka mukaan rajan täyssulku on mahdollinen erittäin poikkeuksellisissa oloissa, kansalliselle turvallisuudelle ja yleiselle järjestykselle aiheutuvien vakavien riskien rajoittamiseksi.

Siitä, oliko tilanne nyt erittäin poikkeuksellinen ja oliko todella näkyvissä kansalliseen turvallisuuteen kohdistuva vakava riski, syntynee vielä keskustelua.

Vähintään kahden viikon ajan turvapaikkaa voi nyt hakea vain lentoliikenteen ja vesiliikenteen rajanylityspaikoilla. Sen enempää reittilentokoneeseen kuin linjalaivaankaan ei kuitenkaan  pääse lähtömaassa edes nousemaan, elleivät matkustusasiakirjat ole kunnossa.

Esimerkiksi virnaomaisten vainoa paenneilla niin ei läheskään aina ole.


Tämän vuoden elokuun alusta lukien itärajan yli on saapunut yli 900 turvapaikanhakijaa. Mitä tästä eteenpäin raja-asemilla tai maastorajalla nähdään, on arvailujen varassa.

Rajalla on nyt menossa eräänlainen väsytystaistelu, jonka osapuolia ovat Suomen viranomaiset, turvapaikanhakijat sekä häirintäoperaatioita hallinnoivat Venäjän viranomaiset. Jälkimmäisiltä voi odottaa uusia ilkeitä peliliikkeitä. Taistelun lopputulos on auki.

Häikäilemätöntä peliä pelaavalla Venäjällä tuskin annetaan suurta painoa pääministeri Orpon vakuuttelulle, jonka mukaan paluu normaaleihin rajakäytäntöihin olisi myös sen etu.

Tiedustelupalvelu FSB:n alaisuudessa toimivat rajaviranomaisetkin ovat päässeet lypsämään turvapaikanhakijoilta mojovia palkanlisiä polkupyöräkaupustelulla ja rahatakavarikoilla.