Kaupat: Yk­si­näi­nen hal­pa­kaup­pa pyörii ket­ju­jen pu­ris­tuk­ses­sa Hau­ki­pu­taal­la

Eläimet: Lau­ha-lam­mas ilah­dut­taa asuk­kai­ta ou­lu­lai­ses­sa hoi­va­ko­dis­sa

Jääkiekko: Jesse Pul­ju­jär­vi pes­tat­tiin tes­ti­so­pi­muk­sel­la NHL-seu­raan

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Is­rae­lin ase­voi­mat sanoo val­mis­te­le­van­sa maa­hyök­käys­tä – tank­ke­ja kävi Gazassa viime yönä

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi myöhään keskiviikkona, että maahyökkäykseen valmistaudutaan parhaillaan.

Jerusalem
Israel kertoo valmistelevansa joukkojaan maahyökkäykseen.
Israel kertoo valmistelevansa joukkojaan maahyökkäykseen.
Kuva: ATEF SAFADI

Israelin armeija sanoo jalkaväkensä ja tankkiensa olleen mukana pohjoiseen Gazaan viime yönä tehdyssä maaiskussa. Armeija valmistelee joukkojaan maahyökkäykseen, ja viimeöinen isku oli sen mukaan osa taisteluiden seuraaviin vaiheisiin valmistautumista.

Asevoimat kertoo sotilaiden poistuneen alueelta toiminnan päätyttyä. Se sanoo sotilaiden muun muassa iskeneen terroristeja vastaan sekä Israelin terrori-infrastruktuuriksi kutsumiin kohteisiin sekä panssarintorjuntaohjusten laukaisualustoihin.

Armeijan julkaisemassa mustavalkoisessa videotallenteessa näkyy aseistettuja ajoneuvoja ja raivaustraktoreita matkalla kohti raja-aidalta näyttävää aitaa ja tunkeutumassa sen läpi. Uutistoimisto AFP on vahvistanut videon sijainniksi Israelin Ashkelonin kaupungin, mutta ei ole pystynyt varmistamaan, milloin video on kuvattu. Toisessa videossa vaikuttaa tapahtuvan ilmaisku.

Asevoimien edustaja vahvisti AFP:lle, että kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Israelin sotilaat ja tankit tunkeutuvat Gazaan Hamasin vajaat kolme viikkoa sitten Israeliin tekemän hyökkäyksen jälkeen. Se kuitenkin todennäköisesti edelleen kiristää alueen jännitteitä entisestään.

Netanjahu: Maahyökkäys tuloillaan

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi myöhään keskiviikkona, että maahyökkäykseen valmistaudutaan parhaillaan. Hän painotti, ettei kerro, milloin, miten ja millaisella kokoonpanolla maahyökkäys aiotaan toteuttaa.

Israel on iskenyt voimalla äärijärjestö Hamasin hallussa olevaan Gazaan sen jälkeen kun Hamas hyökkäsi Israeliin aiemmin tässä kuussa. Israelin viranomaisten mukaan Hamasin iskussa kuoli 1 400 ihmistä, joista suurin osa oli siviilejä. Lisäksi Israel on kertonut Hamasin kaapanneen yli 200 ihmistä.

Hamasin kontrolloiman alueen terveysministeriö on kertonut, että Israelin ilmaiskuissa Gazaan on kuollut yli 6 500 ihmistä.

Monet ulkomaiset johtajat, kuten Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, ovat vaatineet Israelia suojelemaan siviilejä taistellessaan Hamasia vastaan. Biden kertoi keskiviikkona yksityisesti esittäneensä, että Israelin olisi pyrittävä saamaan panttivangit vapautettua ennen maahyökkäyksen aloittamista. Hän kuitenkin sanoi päätöksen olevan Israelin.

Biden on sanonut, että hän ei usko Hamasin ministeriön ilmoittamiin uhrilukuihin.

Polttoainepula uhkaa ihmishenkiä

Vaikka uhrien todellinen määrä saattaakin olla epäselvä, kärsimyksen laajuus ei sitä ole. Kokonaisia naapurustoja on tuhottu, sairaaloissa on tehty toimenpiteitä ilman puudutusta valtavien potilasmäärien vuoksi ja jäätelöautot ovat muuttuneet tilapäisiksi ruumishuoneiksi.

YK:n mukaan noin 1,4 miljoonaa ihmistä eli yli puolet Gazan väestöstä on joutunut jättämään kotinsa ja merkittävä osa sairaaloista on suljettu niiden kärsimien vaurioiden tai polttoainepulan takia.

Israel on katkaissut veden, ruoan ja muiden välttämättömyystarpeiden kulun Gazaan, ja alle 70 avustusrekkaa on päässyt perille alueelle. Mikään niistä ei ole kuljettanut polttoainetta, koska Israel sanoo pelkäävänsä Hamasin käyttävän sitä esimerkiksi räjähteisiin.

Avustusjärjestöt ovat varoittaneet kuolonuhrien määrän lisääntyvän, jos polttoainepulan vuoksi lääkintälaitteet, ambulanssit ja suolanpoistolaitokset lakkaavat toimimasta. Punainen Risti on sanonut, että kun generaattorit sammuvat, sairaaloista tulee ruumishuoneita.