
Israel, Arabiemiraatit ja Bahrain allekirjoittivat tiistaina sopimuksen, joka normalisoi maiden suhteet. Arabiemiraateista ja Bahrainista tuli vasta kolmas ja neljäs maa, jotka ovat solmineet diplomaattisuhteet Israelin kanssa.
Arabiemiraatit kertoi elokuun puolivälissä päässeensä sopuun Israelin kanssa, ja Bahrain viime viikolla. Sopimukset vahvistettiin Valkoisessa talossa järjestetyssä seremoniassa.
Kyseessä on historiallinen sopimus, sillä suurin osa arabimaista ei tunnusta Israelin valtiota eikä niillä ole diplomaattisuhteita Israelin kanssa. Arabimaat ovat vuosikymmenten ajan pysyneet tiukasti sillä kannalla, että suhteet voidaan solmia vasta, kun Israelin ja Palestiinan välinen konflikti on ratkaistu.
Tätä ennen vain kahdella arabimaalla oli diplomaattisuhteet Israelin kanssa. Egypti ja Israel solmivat rauhansopimuksen vuonna 1979 ja Jordania ja Israel vuonna 1994.
Tuoreet sopimukset syntyivät Yhdysvaltojen avustuksella. Tiistain seremoniaa isännöi Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump. Sopimuksen allekirjoittivat Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu, Arabiemiraattien ulkoministeri Abdullah bin Zayed Al Nahyan ja Bahrainin ulkoministeri Abdullatif al-Zayani.
Sopimuksen myötä maat voivat jatkossa perustaa suurlähetystöt toistensa alueelle. Lisäksi sopimukset mahdollistavat maiden välisen yhteistyön lisäämisen, mikä voi tarkoittaa esimerkiksi maiden välisen kaupan lisääntymistä ja uusien matkustusyhteyksien avautumista.
Miksi sopimus on merkityksellinen?
Sopimus on tärkeä ulkopoliittinen voitto Trumpille, joka pyrkii jatkokaudelle presidentinvaaleissa marraskuun alussa.
– Muutamme tänään historian suuntaa, Trump sanoi tiistaina Reutersin mukaan.
Trump toivoo, että sopimukset toimisivat esimerkkinä muille arabimaille. Tiistaina Trump kertoi, että neuvottelut ovat pitkällä "viiden tai kuuden maan kanssa". Arabimaista vaikutusvaltaisin Saudi-Arabia on tähän asti sanonut, ettei ole vielä valmis solmimaan diplomaattisuhteita Israelin kanssa.
Sopimus oli voitto myös Israelin pääministerille Benjamin Netanjahulle, jonka suosiota ovat kotimaassa koetelleet koronavirustilanne ja korruptio-oikeudenkäynti.
Sopimukset merkitsevät Israelin eristyneisyyden vähenemistä Lähi-idässä. Ne voivat herättää toiveita siitä, että tulevaisuudessa suhteet normalisoituvat myös muiden arabimaiden kanssa.
Pettymys Palestiinalle
Arabiemiraattien ja Bahrainin kanssa syntyneet sopimukset olivat kova isku Palestiinalle, jonka hallinto on tuominnut sopimukset ja kutsunut niitä petokseksi.
Esimerkiksi Israelin pääministeri Netanjahu sanoi sopimusten olevan tärkeä askel rauhan edistämiseksi. Palestiinan johtaja Mahmud Abbas taas sanoi, että rauha voidaan saavuttaa Lähi-idässä vain, jos Israel vetäytyy miehittämiltään alueilta.
Sekä Arabiemiraatit että Barain pyrkivät vakuuttamaan, etteivät ole hylkäämässä palestiinalaisia.
Kun Washingtonissa juhlittiin rauhan etenemistä, levottomuudet Lähi-idässä jatkuivat. Sillä aikaa, kun sopimuksia allekirjoitettiin Valkoisessa talossa, palestiinalaiset ampuivat kaksi ohjusta Gazasta Israelia kohti, kertoi Israelin armeija tiistaina. Kahden henkilön kerrottiin loukkaantuneen iskussa.