Rikosepäilyt: Haa­pa­jär­ven kär­ki­po­lii­tik­koa epäil­tiin myös tör­keäs­tä vir­ka­ri­kok­ses­ta

Asuntomurrot: Oulussa mur­tau­dut­tiin aamulla oma­ko­ti­ta­loon Kor­ven­ky­läs­sä

Luitko jo tämän: Kem­pe­lees­sä ke­hi­tet­ty deit­ti­so­vel­lus menee suoraan asiaan

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Is­lan­nin tu­li­vuo­ren­pur­kaus näyttää ta­saan­tu­neen – mutta vaara ei ole vielä ohi

Edellisen purkauksen jälkeen rakennetut esteet suojasivat Grindavikia pahimmilta tuhoilta.

Purkauksessa ei maanantaina kerrottu tuhoutuneen lisää taloja Islannissa.
Purkauksessa ei maanantaina kerrottu tuhoutuneen lisää taloja Islannissa.
Kuva: Halldor Kolbeins / AFP / Lehtikuva

Sunnuntaina alkanut tulivuorenpurkaus islantilaisen Grindavikin lähistöllä näyttää maanantaina tasaantuneen, kertoo muun muassa Islannin yleisradioyhtiö RUV. Purkauksessa ei maanantaina kerrottu tuhoutuneen lisää taloja. Islannin ilmatieteellisen laitoksen asiantuntija Lovisa Mjöll Gudmundsdottir kuitenkin painotti RUV:lle, että purkaus ei ole vielä ohi.

Grindavikin turvaksi rakennetut esteet näyttävät ohjanneen laavaa pois kaupungin alueelta. Islannin hallitus piti ylimääräisen istunnon keskustellakseen tilanteesta ja purkauksen takia kodeistaan joutuneiden asukkaiden auttamisesta.

Kaupungin asukkaat evakuoitiin lauantai-iltana sen jälkeen, kun pienten maanjäristysten sarja varoitti lähestyvästä purkauksesta.

Grindavikin lähellä oli tulivuorenpurkaus edellisen kerran joulukuussa. Sen jälkeen osa pikkukaupungin asukkaista oli muuttanut takaisin entisiin koteihinsa. Tämänkertainen purkaus oli jo viides alle kolmen vuoden aikana.

Sunnuntain purkaus alkoi aamukahdeksalta, jolloin maahan avautui halkeama noin 450 metrin päässä kaupungista. Puoli vuorokautta myöhemmin halkeama oli jo 900 metriä pitkä ja katkaisi päätien Grindavikiin. Päivän aikana avautui toinenkin, noin sadan metrin pituinen rako, josta alkoi valua laavaa kohti rakennuksia. Kolme taloa jäi laavan alle tai syttyi palamaan kuumuuden vuoksi.

Uutissivusto Iceland Monitorin mukaan Grindavikin alueelle on jäänyt suojiin noin 240 lammasta. Islantilainen eläinsuojelujärjestö on vedonnut viranomaisiin, että eläimet saataisiin pelastettua.

Islannissa on eniten aktiivisia tulivuoria Euroopassa, yhteensä 33.