Sähkösavukkeet: Ou­lu­lai­sen kou­lu­po­lii­sin mukaan va­pe­bis­nek­sen ve­lan­pe­rin­tä on kuin huu­me­kau­pas­ta

Buhurt: Haar­nis­kat ko­li­se­vat ja kirveet hei­lu­vat Oulun kes­kus­tas­sa vii­kon­lop­pu­na

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

IS: Kuu­sa­mon suur­pe­to­kes­kus on va­lit­ta­nut hal­lin­to-oi­keu­teen pää­tök­ses­tä – vaatii eläin­tar­ha­lu­van pa­laut­ta­mis­ta

Arkistokuva. Oikealla oleva Vyöti-karhu lopetettiin, sillä sillä oli vakavia terveysongelmia, jotka eläinlääkärien mukaan aiheuttivat sille kipua. Vieressä Nätti, joka lopetettiin puolestaan sen karattua tarhalta syyskuussa.
Arkistokuva. Oikealla oleva Vyöti-karhu lopetettiin, sillä sillä oli vakavia terveysongelmia, jotka eläinlääkärien mukaan aiheuttivat sille kipua. Vieressä Nätti, joka lopetettiin puolestaan sen karattua tarhalta syyskuussa.
Kuva: Kalevi Jokikokko

Kuusamon suurpetokeskus on valittanut hallinto-oikeuteen aluehallintoviraston päätöksestä lakkauttaa sen eläintarhalupa. Asiasta uutisoi Ilta-Sanomat.

Ilta-Sanomien jutun mukaan suurpetokeskus vetoaa eläinsuojelulain tulkintaan. Keskuksen mukaan esimerkiksi se, että eläimet kokisivat kipua, on olettamus eikä sitä ole perusteltu riittävästi. Eläinsuojelulakia on siis tulkittu keskuksen mielestä virheellisesti ja sen eläintarhaluvan peruutus pitäisi kumota.

Valvontaeläinlääkärit totesivat kesän aikana useita ongelmia eläinten oloissa sekä niiden terveydentilassa. Vyöti-niminen karhu jouduttiin eläinlääkärien päätöksellä lopettamaan, sillä sen kaikki kulmahampaat olivat katkenneet ja se kärsi nivelvaurioista, joiden vuoksi sen liikkuminen oli vaikeaa ja kivuliasta.

Viime viikolla hallinto-oikeus jätti käsittelemättä keskuksen hakemuksen päätöksen toimeenpanon keskeyttämisestä. Syynä oli se, että keskus ei ollut hakenut varsinaisen päätöksen kumoamista, eikä asiaa voitu siis käsitellä.

Aluehallintoviraston päätöksen mukaan eläintarhan eläimet tulee lopettaa tai siirtää uusiin koteihin lokakuun loppuun mennessä. Toimeenpano kuitenkin viivästynee nyt saapuneen valituksen myötä.

Lue lisää: Eläin­fi­lo­so­fi Elisa Aaltola löysi Ai­na-kar­hul­le ja muille eläi­mil­le mah­dol­li­sen kodin ul­ko­mail­ta, mutta suur­pe­to­kes­kus vas­tus­taa aja­tus­ta – "E­läi­met eivät lähde min­ne­kään"

Kuu­sa­mon Suur­pe­to­kes­kuk­sen eläin­tar­ha­lu­pa pe­rut­tiin – poliisi tutkii ta­paus­ta tör­keä­nä eläin­suo­je­lu­ri­kok­se­na ja luon­non­suo­je­lu­ri­kok­se­na