Sää: Aika vaihtaa tal­vi­ren­kaat Oulun seu­dul­la: Ennuste lupaa kes­ki­vii­kol­le vuo­ro­kau­des­sa 15 senttiä lunta

Oulu: Jät­ti­mäi­nen os­tos­kes­kus nousee Kaak­ku­riin

IS: Hä­mees­tä Kuu­sa­moon mat­kan­neen Teslan au­to­maat­ti­oh­jaus ohjasi yl­lät­täen vää­räl­le tielle, seu­rauk­se­na ris­teys­ko­la­ri – kus­kil­le yli 3 000 euron sakot

Teslan malleihin on saatavilla automaattiohjaustoiminto. Arkistokuva ei liity jutussa kuvattuun tapaukseen.
Teslan malleihin on saatavilla automaattiohjaustoiminto. Arkistokuva ei liity jutussa kuvattuun tapaukseen.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Navigointiin tukeutuvaa automaattiohjausta käyttäessään kolarin ajanut Tesla-sähköauton kuljettaja on tuomittu Etelä-Savon käräjäoikeudessa tuhansien eurojen sakkoihin.

Tuomiosta kertoo Ilta-Sanomat.

Kolari sattui marraskuussa 2019 Mäntyharjulla, kun 34-vuotias "digiammattilaiseksi" kuvattu mies oli vieraidensa kanssa ajamassa Teslalla Hämeestä Hausjärveltä Kuusamoon.

Mäntyharjulla Teslan autopilotti sekosi navigaattorin antamassa reitissä ja ohjasi auton viitostieltä erkanevaan liittymään. Rampin risteyksessä Tesla törmäsi kuskin hätäjarrutuksesta huolimatta risteävällä tiellä ajaneeseen autoon.

Syyttäjä väitti, ettei kuskina toiminut mies seurannut liikennettä ja autonsa kulkua käyttäessään autopilottia ja oli siksi syyllinen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

IS:n mukaan mies myönsi kolarin aiheuttamisen, mutta kiisti törkeän huolimattomuuden vedoten huomionsa vain herpaantuneen hetkeksi. Lisäksi hän puolustautui sillä, että samassa tienkohdassa oli sattunut useita samantyyppisiä onnettomuuksia.

Lehden mukaan oikeudessa käytiin perinpohjaisesti läpi Teslan autopilotin toimintaa ja sitä, miten kuljettajan pitää olla sen toimiessakin valmiina ottamaan auto hallintaansa.

Oikeudessa esitetyn todistelun pohjalta käräjäoikeus katsoi, että kuskin laiminlyönneistä ja väitetystä törkeästä huolimattomuudesta jäi varteenotettava epäilys.

Mies tuomittiin siksi perusmuotoisesta liikenneturvallisuuden vaarantamisesta 20 päiväsakkoon, jotka hänen tuloillaan tekivät reilut 3 160 euroa. Lisäksi maksettavaksi tulivat 6 500 euron oikeuskulut.