IS: Hal­la-aho yl­lät­tyi vaa­li­pääl­li­kön mur­ha­yri­tyk­ses­tä van­gi­tun miehen hen­ki­löl­li­syy­des­tä – mies olikin tuttu ja entinen pe­rus­suo­ma­lai­nen

Poliisin mukaan epäiltyyn rikokseen liittyviä henkilöitä saattaa olla vielä vapaana.

Helsinki
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho yllättyi rikosesta epäillyn miehen henkilöllisyydestä. Arkistokuva.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho yllättyi rikosesta epäillyn miehen henkilöllisyydestä. Arkistokuva.

Kaksi miestä on vangittu epäiltyinä perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikköön Pekka Katajaan kohdistuneesta murhayrityksestä, kertoo keskusrikospoliisi (KRP). Toinen vangituista on jyväskyläläinen kaupunginvaltuutettu. Toinen on luonnehtinut itseään etnonationalistiksi.

Toinen vangittu epäilty on Jyväskylän kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Teemu Kalevi Torssonen. Hän on myös Keski-Suomen maakuntavaltuuston jäsen. Kaleva julkaisee Torssosen nimen jo tässä vaiheessa hänen yhteiskunnallisen asemansa vuoksi.

Torssonen ei ole valtuustossa minkään puolueen ryhmässä, vaan hänellä on oma yhden miehen valtuustoryhmä. Hän on aiemmin kuulunut perussuomalaisiin.

Torssonen on entuudestaan tuttu mies puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aholle.

– Toki on tuttu siinä mielessä, että olen ollut puolueen puheenjohtajan ominaisuudessa selvittelemässä näitä Keski-Suomen aiempia riitoja ja erottamassa Torssosta puolueesta, Halla-aho kertoo Ilta-Sanomissa.

Halla-aho on tyytyväinen, että poliisi on edennyt asian tutkimisessa.

– Vähän vaikea jopa on uskoa omia silmiään, kun lukee asiaan liittyviä uutisia, hän sanoo IS:lle.

Perussuomalaisten riveistä annettiin väkivallanteon jälkeen ymmärtää, että kyseessä olisivat olleet ulkomaalaistaustaiset henkilöt. Esimerkiksi puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio väitti näin Twitterissä.

Tavion väite osoittautui vääräksi, ja hän poisti perjantaina vanhan twiittinsä.

Epäilty murhan yritys tapahtui Jämsässä heinäkuussa. Kataja on kertonut, että kaksi miestä tunkeutui hänen asuntoonsa ja häntä lyötiin useita kertoja päähän vasaralla tai vasaran kaltaisella esineellä. Kataja joutui sairaalahoitoon Tampereelle, mutta on sittemmin päässyt pois sairaalasta.

Keskusrikospoliisin mukaan epäillyt otettiin kiinni 3. syyskuuta Keski-Suomessa. Heidät vangittiin sunnuntaina 6. syyskuuta Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa, joka oli tuolloin päivystävä käräjäoikeus.

Poliisi on aiemmin kertonut, että tekopaikalta nähtiin poistuvan kaksi tummiin pukeutunutta ihmistä. Muutoin poliisi on ollut vaitelias tutkinnan yksityiskohdista.

– Esitutkinta on edelleen kesken ja jatkuu vangitsemisten jälkeen muun muassa kuulemisilla ja teknisellä tutkinnalla. Poliisi selvittää epäillyn rikoksen motiivia, eikä sitä voida kommentoida kuulemisten ollessa kesken, kertoi tutkintaa johtava rikoskomisario Jussi Luoto tiedotteessa.

Luoto kertoi perjantaina STT:lle, että yksi syy niukkaan tiedottamiseen on se, että epäiltyyn rikokseen liittyviä henkilöitä saattaa olla vielä vapaana. Hän ei vahvista tässä vaiheessa, ovatko vangitut kaksi miestä juuri ne, joiden epäillään käyneen Katajan kimppuun. Poliisi pyytää edelleen yleisövihjeitä tapauksen selvittämiseksi.

Vuonna 1981 syntynyt Torssonen vangittiin viime sunnuntaina todennäköisin syin murhan yrityksestä epäiltynä. Toinen, vuonna 1976 syntynyt epäilty vangittiin lievemmällä syytä epäillä -perusteella. Perjantaina Keski-Suomen käräjäoikeus määräsi toisenkin miehen vangittavaksi todennäköisin syin.

Ylen tietojen mukaan Pekka Kataja oli mukana estämässä Teemu Torssosen asettumista ehdolle viime eduskuntavaaleissa. Päätöksen asiasta teki perussuomalaisten Keski-Suomen piiri. Vaalipäällikön tehtävien lisäksi Kataja on aiemmin toiminut kansanedustaja Jouni Kotiahon (ps.) eduskunta-avustajana.

Vuonna 1976 syntynyt toinen epäilty luonnehtii Twitter-profiilissaan itseään kansallis-konservatiiviseksi etnonationalistiksi. Hän toimii Kansallismielisten liittoumassa, joka on lähellä muun muassa uusnatsijärjestö Pohjoismaista vastarintaliikettä (PVL). Korkein oikeus on kieltänyt PVL:n toiminnan, kunnes järjestön lakkauttamisvaatimuksesta annetaan ratkaisu.

Epäilty murhan yritys tapahtui Jämsän Jämsänkoskella 17. heinäkuuta noin kello 9–10. Poliisi kaipaa yleisöltä edelleen tietoja ja silminnäkijähavaintoja tapauksesta. Vihjeet voi kertoa puhelimitse numeroon 0295 418 622 tai sähköpostitse osoitteeseen rikosvihje.krp@poliisi.fi.