Liikenne: Jos Oulun Poik­ki­maan­tie pää­te­tään uu­dis­taa, töihin pääs­tään no­peas­ti

Taiteiden yö: Kahden in­to­hi­moi­sen tai­de­har­ras­ta­jan unelma täyttyy Tai­tei­den yönä, kun Gal­le­ria 33 avaa ovensa

Inf­luens­sa­ro­ko­tuk­set alkavat mar­ras­kuus­sa, THL pai­not­taa ro­ko­tuk­sen tär­keyt­tä ko­ro­na-ai­kaan: "Sa­ma­nai­kai­ses­ti sai­ras­tet­tu inf­luens­sa ja korona ovat huono yh­dis­tel­mä kenelle ta­han­sa"

-
Kuva: Jouni Porsanger

Riskiryhmien maksuttomat influenssarokotukset alkavat loka- ja marraskuussa. Oulussa influenssarokotukset aloitetaan 2. marraskuuta.

Rokotuksia ei järjestetä koronatilanteesta johtuen joukkorokotuksina, vaan rokotuksiin pitää varata aika Oulun Omahoidon kautta tai soittamalla omaan hyvinvointikeskukseen. Ajanvaraus aukeaa 30. lokakuuta.

Rokotukset on jo aloitettu osassa Suomea, mutta suurin osa aloittaa rokotukset marraskuussa. THL kertoo tiedotteessaan, että rokotteen ottaminen on tärkeää koronapandemian aikana.

– Samanaikaisesti sairastettu influenssa ja korona ovat huono yhdistelmä kenelle tahansa, mutta aivan erityisesti riskiryhmille. Sen vuoksi influenssarokotteen ottaminen on tänä vuonna erityisen tärkeää, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo.

Influenssaepidemia ei kuitenkaan ole vielä alkanut Suomessa. THL:n Tartuntatautirekisteriin ei ole heinäkuun jälkeen ilmoitettu yhtään laboratoriovarmistettua influenssatartuntaa.

Nohynek muistuttaa, että rokote ehkäisee influenssan leviämistä suojaten sekä rokotettua että tämän lähipiiriä.

Maksuttoman influenssarokotteen saavat 65 vuotta täyttäneet, sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmään kuuluvat, raskaana olevat naiset, vakavalle influenssalle alttiiden lähipiiri, asepalveluksen aloittavat miehet ja naiset, puolen vuoden ja korkeintaan kuuden vuoden ikäiset lapset sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ja lääkehuollon henkilöstö.

Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä.

Lisäksi rokotetta tarjotaan THL:n mukaan henkilöille, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa, kuten vastaanottokeskuksissa ja vankeinhoitolaitoksissa.