Voimanosto: Al­zhei­me­rin tauti py­säyt­ti kem­pe­le­läi­sen voi­ma­mie­hen

Kaleva live: Katso suora lähetys U20 Kär­pät-Luk­ko-ot­te­lus­ta

Luitko jo tämän: Ohi­juok­su­tus rikkoi asuk­kai­den ve­si­put­ket, For­tu­mil­ta pe­nä­tään vas­tuu­ta

Inf­luens­sa­ro­kot­tei­den määrää olisi voitu lisätä mer­kit­tä­väs­ti so­pi­muk­sen turvin, jos se vaan olisi tehty ajoissa – Nyt ro­kot­teis­ta on huutava pula

Suomella on hankintasopimus, jonka mukaan ostettavien kausi-influenssarokotteiden määrä on 1,7 miljoonaa pistettävää rokotetta. Määrää voidaan aina suurentaa tai pienentää 20 prosenttia, mutta päätös pitää tehdä ajoissa. Julkiseen terveydenhuoltoon tuli tuo 1,7 miljoonaa pistettävää rokotetta, mutta sitä olisi voitu saada jopa 340 000 enemmän.

THL on hankkinut tälle kaudelle kahta eri rokotetta influenssaa vastaan: pistettävää VaxigripTetra-rokotetta kaikille ikäryhmille (kuvassa) ja FluenzTetra-nenäsumuterokotetta 2–6-vuotiaille.
THL on hankkinut tälle kaudelle kahta eri rokotetta influenssaa vastaan: pistettävää VaxigripTetra-rokotetta kaikille ikäryhmille (kuvassa) ja FluenzTetra-nenäsumuterokotetta 2–6-vuotiaille.
Kuva: Juha Neuvonen

Suomeen olisi voitu saada satojatuhansia kausi-influenssarokotteita enemmän, jos tilausta olisi hyödynnetty täysimääräisesti. Määrää olisi voitu sopimuksen turvin kasvattaa 20 prosenttia, jos se olisi tehty ajoissa.

Rokotteita olisi tullut jopa noin 340 000 annosta lisää noin 1,7 miljoonan rokotteen jatkoksi. Nyt rokotteet ovat loppuneet monin paikoin, ja riskiryhmäläisiä voi jäädä ilman. Ihmisille on painotettu, että influenssarokotteen ottaminen on erityisen tärkeää pandemian aikana.

Rokotteet Suomeen tilaa sosiaali- ja terveysministeriö. Kansallisen rokotusohjelman kausi-influenssarokotteiden tilausmäärä on sovittu voimassa olevissa hankintasopimuksissa. Nykyinen sopimus päättyy kauteen 2022–2023.

Hankintasopimuksen mukaan kausi-influenssarokotteiden määrä on 1,7 miljoonaa pistettävää rokotetta ja yli 100 000 annosta nenäsumuterokotetta 2–6-vuotiaiden rokotuksia varten.

– Tätä tilausmäärää voidaan sopimuksen puitteissa suurentaa tai pienentää 20 prosenttia, ylilääkäri Sari Ekholm ministeriön turvallisuus- ja terveysosastolta toteaa.

Pian aletaan varautua jo kauden 2021–2022 influenssarokotuksiin. Vielä päätöstä tilausmäärän lisäämisestä ei ole tehty. Ekholmin mukaan päätös on tehtävä heti alkuvuodesta.

Syksyisin ei ole enää mahdollista tilata lisää rokotteita

Kausi-influenssarokotteita saadaan todennäköisesti maahan tulevana vuonnakin, vaikka maailmalla kehitetään kiivaasti koronavirusrokotetta ja valmistaudutaan suuriin tuotantomääriin.

– Tähän mennessä saadun tiedon perusteella ei ole tullut ilmi, että koronarokotteiden tuotantokapasiteetti olisi pois muiden rokotteiden tuotannosta, Sari Ekholm toteaa.

– Koronarokotteita kehittävät yritykset ovat ilmaisseet luovansa ja kehittävänsä uutta tuotantokapasiteettia, hän muistuttaa.

Rokotteiden valmistajat pyytävät Ekholmin mukaan sitovat tilaukset kaikista rokotteista ja niiden määristä kuukausia ennen kuin rokotteet saapuvat Suomeen, jotta määrä saadaan valmistajan tehtaan tuotanto-ohjelmaan.

– Kausi-influenssarokotteiden tuotanto tehdään aina jo edellisen talven aikana, yli puoli vuotta ennen kuin toimitukset Suomeen alkavat.

Syksyisin ei ole enää mahdollista tilata lisää rokotteita, vaan lisätilaukset olisi pitänyt tehdä jo viime talvena.

Tämän syksyn pula kausi-influenssarokotteesta on poikkeuksellinen, koska normaalisti joka vuosi 200 000–300 000 rokoteannosta on mennyt hävitettäväksi. Niin kävi myös keväällä, vaikka koronapandemia jo jylläsi.

– THL teki kevättalvella toisen rokotekampanjan, jossa ihmisiä kehotettiin ottamaan kausi-influenssarokote. Niitä oli silloin yhä paljon käyttämättä. Kampanja ei kuitenkaan lisännyt rokotteiden kysyntää, Ekholm huomauttaa.

Monet isot kaupungit ja pienemmät kunnatkin ovat kertoneet, että ne keskeyttävät rokotukset, koska tilatut varastot ovat loppumassa. Myös yksityisellä puolella rokotteet ovat nyt kortilla, ja pistettävät rokotteet ovat loppuneet kaikista Yliopiston Apteekin toimipisteistä.
Monet isot kaupungit ja pienemmät kunnatkin ovat kertoneet, että ne keskeyttävät rokotukset, koska tilatut varastot ovat loppumassa. Myös yksityisellä puolella rokotteet ovat nyt kortilla, ja pistettävät rokotteet ovat loppuneet kaikista Yliopiston Apteekin toimipisteistä.

"Kysyntä on ollut poikkeuksellisen suurta"

Monet isot kaupungit ja pienemmät kunnatkin ovat kertoneet, että ne keskeyttävät rokotukset, koska tilatut varastot ovat loppumassa. Yksityisellä puolella esimerkiksi Terveystalo ilmoitti, että kaikki rokotusajat on jo varattu loppuun.

Yliopiston Apteekista kerrotaan, että pistettävät influenssarokotteet ovat loppuneet kaikista sen apteekeista.

– Tänä vuonna influenssarokotteiden kysyntä on ollut poikkeuksellisen suurta. Rokotteet eivät ole tässä vaiheessa influenssakautta yleensä loppuneet, Yliopiston Apteekin viestintäjohtaja Jenni Tyrni kertoo.

Menossa olevalle rokotuskaudelle tilattiin siis yhteensä 1,8 miljoonaa rokotetta. THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio huomauttaa, että yksityiset terveysasemat ovat tuoneet maahan yli 400 000 rokoteannosta. Yhteensä rokotteita tuli Suomeen 2,2 miljoonaa.

THL:ssä ei ole koottua tietoa koko maasta, mistä kaikkialta kausi-influenssarokotteet ovat loppuneet ja onko esimerkiksi riskiryhmäläisiä jäänyt ilman rokotetta.

Mia Kontio uskoo, että kaikkia reilua kahta miljoonaa rokotetta ei ole ehditty vielä antaa, sillä ne saatiin jakeluun vasta lokakuun puolivälissä.

– Kyllä rokotteita on vielä jäljellä. Puutteet voivat olla erilaisia eri paikkakunnilla riippuen siitä, miten paljon rokotteiden suosio on suurempi kuin aiempina vuosina, Kontio kertoo.

– Jonkin verran on tullut kyselyitä eri paikkakunnilta ja sairaala-apteekeista, olisiko rokotteita mahdollista saada lisää.